Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić reagujući na pisanje portala Nova.rs kaže da u poslovanju državnih institucija sa kompanijom Aseko, u kojoj je njen brat jedan od direktora, nije bilo nikakve korupcije i da ni ona, ni njen brat tako nešto nikada ne bi radili.

Nova.rs je, naime, ekskluzivno objavila detalje ugovora firme Aseko sa Kancelarijom za IT Vlade Srbije, za čiji rad odgovornost snosi premijerka, a zbog čega postoji sumnja da je došlo do sukoba interesa.

Na pitanje novinara da li bi kao građanka posumnjala u sukob interesa u slučaju kao što je ovaj vezan za firmu njenog brata, ona je odgovorila da zavisi od toga kako se ta vest plasira.

„Da li se u vesti koja insinuira da je tu bilo korupcije i sukoba interesa ili se vest plasira tako da pokazuje činjenično stanje, da li se vest plasira tako da je firma o kojoj je reč firma brata Ane Brnabić ili strana firma u kojoj je jedan od zaposlenih brat Ane Brnabić“, kazala je premijerka.

Igor Brnabic
Foto: N1

Brnabić je rekla da je firma u kojoj radi njen brat od kada je ona predsednica Vlade „imala rast prihoda od 18 odsto, što je ispod proseka rasta u industriji u kojoj posluju, i mnogo lošije nego mnoge druge firme u tom sektoru“.

Istakla je da u ovom slučaju nije bilo nikakve korupcije i da ni ona, ni njen brat tako nešto nikada ne bi radili.

Konsultovana Agencija o sukobu interesa

Upitana da li je znala da Savet za borbu protiv korupcije, od koga je tražila da oceni da li je u pitanju sukob interesa, za to nije nadležan, Brnabić je odgovorila da je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu tražila mišljenje od Agencije za borbu protiv korupcije, koja ih je uputila na Upravu za javne nabavke, gde su rekli da to nije sukob interesa, a onda su se konsultovali sa organizacijom Transparentnost Srbija.

„Čini mi se da je u ovom slučaju Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu uradila posao koji može da se smatra primerom kako treba postupati u datim uslovima“, istakla je Brnabić.

Ne znam ko će biti mandatar

Brnabić je odgovarala i na pitanja o sastavu nove Vlade i tim povodom izjavila da ne zna ko će biti mandatar, zbog čega ne bi bilo primereno da govori šta bi radila ako ostane da sadašnjoj funkciji.

„Ne bi bilo primereno da sad govorim o tome kakve bi bile moje ideje. Mislim da je to potpuno irelevantno dok se ne zna ime mandatara“, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje novinara šta bi novo uvela u rad Vlade ako bi ponovo bila predložena za mandatara.

O ubistvu Olivera Ivanovića

Upitana da prokomentariše to što se ni 1.000 dana od ubistva lidera inicijative „Sloboda demokratija pravda“ Olivera Ivanovića ne zna ko su nalogodavci i ubice, Brnabić je odgovorila da Prištini ne odgovara da se sazna istina.

Brnabić je, na predstavljanju programa Master 4.0-kreativna industrija, rekla da istraga o ubistvu Ivanovića mora da se vodi u Prištini.

„Zahtevali smo da učestvujemo u toj istrazi, ali nije dozvoljeno. Takođe smo apelovali na Unmik i Euleks da se to istraži, da se dođe do istine i da se počinioci kazne. Iz Prištine, nažalost, imate samo muk o toj temi. Mi to nećemo zaboraviti, ni ostaviti po strani. Nastavićemo da tražimo istinu i ko su ubice i zbog čega“, istakla je Brnabić.

Istakavši da će se do pravde doći kad tad, premijerka je kazala da bi Priština već otkrila i nalogodavci i ubice da joj to odgovara, ali misli da joj ne odgovara da se sazna istina.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare