Najpre tajnim "kanalima", a zatim otvorenim ponudama, doskorašnji gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić pozvao je opozicione odbornike da razgovaraju o daljoj saradnji i formiraju većinu u glavnom gradu. Prema svedočenjima odbornika iz redova POKS-a, “ispod žita” su im nuđene pozicije da bi SNS i SPS imali većinu, a sada su stigle i otvorene ponude. Dok traju spekulacije oko nove većine, Toma Fila iz redova SPS kaže da je siguran da će uz Nestorovićeve odbornike biti formirana nova vlast, te da neće biti novih izbora.

“Upućujem javni poziv svim nosiocima mandata u Skupštini grada Beograda, a pre svega listi Mi – Glas iz naroda, Aleksandar Jerković, da, ukoliko žele, razgovaramo o potencijalnoj saradnji i planovima za razvoj Beograda u naredne četiri godine i načinu na koji ćemo naš grad učiniti još boljim i lepšim”, poručio je u utorak u zvaničnom saopštenju Šapić.

Aleksandar Šapić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Pre nego što je Šapić poslao poruku odbornicima sa liste “MI-Glas iz naroda”, pokušao je indirektnim kanalima da obezbedi većinu.

Tako su barem rekli odbornici sa liste POKS-a. Najpre je lider ove partije Vojislav Mihailović izjavio je pre tri dana da su odbornici i poslanici te stranke širom Srbije dobili razne ponude od Srpske napredne stranke u zamenu da ih podrže u formiranju vlasti.

Vojislav Mihailović Foto: POKS/Promo

Prema saznanjima portala Nova.rs dvojica odbornika koji su dobili ponudu su predsednik beogradskog odbora POKS-a Vladimir Đorđević i Milan Tanović iz Kragujevca.

Pozvali smo i predsednika POKS-a Mihailovića, kako bi potvrdili ove informacije, međutim on nije želeo ni da potvrdi ni da demantuje, ali je za portal Nova.rs detaljno opisao šemu po kojoj su naprednjaci prilazili njihovim odbornicima.

PROČITAJTE JOŠ:

Odbornike su pozivali bliski prijatelji koji imaju prijatelje među naprednjacima sa zadatkom da prenesu informaciju da mogu biti deo vlasti ako to žele i da na papir napišu svoje potrebe, odnosno spisak želja. Takve nepristojne ponude daju preko posrednika, upravo iz razloga da se ne može dokazati da oni lično nude mito za usluge prekrajanja izborne volje građana. Mi smo vrlo jasno rekli u predizbornoj kampanji da nećemo činiti vlast sa SNS ni na jednom nivou, jer se radi o stranci i njenom neformalnom lideru koji rasprodaju državnu teritoriju i njene resurse, uvode zemlju u potpunu diktaturu i bezakonje. Svaki odbornik POKS koji bi prihvatio njihovu ponudu, prekršio bi odluku stranke i volju građana koji su za njega glasali. To bi bila prevara i izdaja. Ni jedan naš odbornik nije krenuo tim putem, niti će”, kazao je Mihailović Nova.rs.

Zbog izjave nosioca liste “MI – Glas iz naroda” Branimira Nestorovića da je njegovim odbornicima nuđeno stotine hiljade evra da podrži vlast SNS, POKS je podneo krivičnu prijavu protiv NN lica iz redova naprednjaka, međutim ne očekuju da će ova prijava dobiti sudski epilog.

Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Kada je reč o odbornicima sa liste Branimira Nestorovića, Nova.rs je ranije objavila da je Šapić već razgovarao sa dvojicom s Nestorovićeve gradske liste i načelno dogovorio saradnju.

Jedan od njih je ni manje ni više, nego Aleksandar Jerković, nosilac liste na beogradskim izborima, a drugi je Slobodan Đurašinović.

Foto:Antonio Ahel/ATAImages

I dok Jerković nije želeo ni da demantuje ni da potvrdi tu informaciju, Đurašinović je negirao sve navode.

Ipak ,najnovija dešavanja na relaciji Jerković-MI Glas iz naroda potvrđuju da se nešto dešava među odbornicima, te da nije neočekivano da se vlast formira upravo kroz podršku dela odbornika izabranih na listi poznatog pulmologa.

Sličan scenario desio se i prošle godine kada je odbornik Vuk Stanić, izabran sa liste POKS-a najpre postao samostalni odbornik i na kraju podigao ruku za izbor Šapića.

Tada je pomogao Stanić, a ovoga puta bi mogao neko sa liste „MI-Glas iz naroda“.

Toma Fila Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Kandidat za gradonačelnika Beograda Toma Fila (SPS) poručio je da ponavljanja izbora neće biti i da će vlast u Beogradu biti formirana uz pomoć odbornika s liste Mi-glas iz naroda.

„Siguran sam da će pojedini odbornici sa liste ‘Mi-glas iz naroda’ podržati formiranje gradske vlasti. Bila bi velika šteta ako vlast ne bi bila formirana, jer bi izgubili šest meseci na realizaciji projekta ‘Ekspo 2027’. Očekujem da će Nestorović i neki drugi odbornici promeniti mišljenje po pitanju ulaska u koaliciju sa SNS i SPS“, rekao je Fila.

BONUS VIDEO: Šapić – Ako Nestorović nije raspoložen za razgovor, nećemo da plačemo, ići ćemo na nove izbore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar