Foto: TANJUG/ INSTAGRAM/BUDUCNOSTSRBIJE

Tačka 10 sporazuma koji se juče u Beloj kući našao na stolu pred delegacijama Srbije i Kosova, izazvala je nezapamćenu pometnju u srpskoj javnosti, ali i u samom Vašingtonu gde su se zvaničnici sve tri strane bombardovali potpuno oprečnim izjavama, te ni sad - 12 sati kasnije ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da li se od Aleksandra Vučića tražilo da prizna Kosovo ili ne. Prenosimo vremenski redosled jučerašnje rafalne paljbe informacijama, koja je sludela bezmalo svakog ko je pomno pratio ova dešavanja.

16.30 – Pred početak sastanka sa Ričardom Grenelom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da će dati sve od sebe da se postigne kompromis o važnim ekonomskim pitanjima, a albanskim zvaničnicima sa KiM, koji govore o priznanju Kosova poručio da „predaja nije opcija“.

16.40  – Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Robert O’Brajan izjavio da je došlo do napretka u ekonomskim pregovorima između Beograda i Prištine.

„Lideri Srbije i Kosova već napreduju u pregovorima. Fokus naših razgovora ovog jutra jesu jačanje ekonomskih veza i ekonomska normalizacija. Radujem se daljim pregovorima ovo podneva“, rekao je O’Brajan.

17.00 – Srpski mediji objavljuju da je na stolu priznanje Kosova.

18.00 – Ministar finansija Siniša Mali pravo sa sastanka u Beloj kući izlazi u javnost sa informacijom da je na na stolu papir čija jedna tačka podrazumeva međusobno priznanje Srbije i Kosova, a da se na predsednika Vučića vrši ogroman pritisak.

„Dobili smo nikada gori papir od kada su krenuli pregovori sa Prištinom. Bilo je 16 tačaka na papiru, na stolu, od kojih 10. tačka podrazumeva međusobno priznanje„, rekao je Mali novinarima.

18.30 – Dalju pometnju izazvala je novinarka Ksenija Pavlović Mekatir na svom Tviter nalogu, porukom koja glasi ovako:

„Obe strane obavezuju se na međusobno priznanje i zaštitu etničkih manjina i restituciju imovine, rešavanje statusa lica bez državljanstva i pristaju na otvaranje kancelarija zaduženih za zaštitu i godišnje izveštavanje o pravima manjina“, napisala je Pavlović Mekatir.

18.30 – Sastanku delegacija u Vašingtonu pridružila se i Ivanka Tramp, ćerka američkog predsednika, prisutna inače svim važnim diplomatskim susretima, za koje je njen otac, Donald Tramp posebno zainteresovan.

19.00 – Specijalni izaslanik za Kosovo Ričard Grenel na Tviteru objavljuje da „nije istina“ da je Vučiću ponuđeno da prizna Kosovo.

21.00  –Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić gostuje na televiziji Pink, odakle poručuje da je Vučić „vrlo brutalno odbio tačku 10„.

„Tačno je da je papir sa svim ovim predlozima, između ostalih i tačka 10 na pregovaračkom stolu, a dobio sam informaciju iz Vašintona da je Vučić na vrlo brutalan nacin odbio tu tačku“, rekao je Dačić.

23.00 – Po završetku sastanka Beograda i Prištine, Vučić izlazi pred novinare i izjavljuje da nema te vrste bojazni da će potpisati bilo koji dokument gde stoji priznanje nezavisnosti Kosova. Dodao je i da ne može da garantuje da će se sutra sastati sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, ali se, kaže, nada tome.

„Ako bismo noćas završili razgovore po američkom vremenu, mi bismo se spremili i dogovorili sa timom kojih je to pet, šest glavnih rečenica, onda bih imao dva, tri minuta sa predsednikom (Trampom). Mislim da nijedan predsednik to nije imao, sigurno ne u poslednjih 40, 50 godina“, rekao je Vučić novinarima u Vašingtonu, a zatim potvrdio ranije navode ministra finansija Siniše Malog da je delegacija dobila papir o priznanju nezavisnosti Kosova.

„Ministar Mali je izašao odmah posle uvida u prvi dokument i rekao vam je istinu“, naglasio je predsednik Srbije i dodao da je najvažnije to što u daljim dokumentima te odredbe (o međusobnom priznanju) više nema.

„Nema bojazni da potpišem bilo kakav dokument u kojem stoji priznanje nezavisnosti Kosova. Tačka! To sam jasno rekao i albanskim i američkim sagovornicima na sastanku, glasno da jasnije ne može da bude“, zaključio je Vučić.

23.00 – Istovremeno kosovskim medijima obratio se i premijer Kosova Avdulah Hoti, koji nije spominjao tačku 10 niti priznanje, a rekao je da sutra očekuje „finalizaciju današnjih razgovora“.

„Mogu da vam kažem da štetni i neprihvatljivi dogovori nisu nikada i neće doći iz Bele kuće. Napravili smo napredak u ekonomskim pitanjima, načinili smo veliki korak”, rekao je Hoti i dodao da pitanje razmene teritorija nije bilo i neće biti pokrenuto za pregovaračkim stolom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare