Foto:Foto:EPA-EFE/TANNEN MAURY; EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ; Vesna Lalić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti na pregovorima u Beloj kući, kojima će možda prisustvovati i lično Donald Tramp, biće pod velikim pritiskom i sigurno će im biti ponuđeno da potpišu neki "jak papir", naveli su analitičari. Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo rekao je povodom razgovora u Vašingtonu da bi se trebalo setiti izuzetno velikog pritiska koji je 1995. postojao u Dejtonu, posle kog se došlo do mirovnog sporazuma u tom gradu.

Pišu: Nataša Latković, Vojislav Milovančević

Više puta odlagani dvodnevni pregovori u Beloj kući počinju danas, a javnosti još nije poznato o čemu će uz posredstvo američkih zvaničnika razgovarati Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti.

Sudeći po dosadašnjim najavama, na stolu će izvesno biti ekonomske teme, ali nije isključeno da se razgovara i o političkim, odnosno o potpisivanju konačnog sporazuma.

U tom slučaju, kako su protumačile pojedine diplomate, moguće je da tim razgovorima prisustvuje američki Donald Tramp, čije učešće je u ovim pregovorima najavljeno kao mogućnost i do danas zvanično nije potvrđeno.

Takve najave stigle su već danas, na samom početku sastanka, kada su beogradski mediji objavili da je, navodno, predsedniku Vučiću na sto stavljen sporazum sa Prištinom prema kome bi Srbija trebalo da prizna Kosovo.

Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo, rekao je da Bela kuća sigurno ima „jak papir“ na stolu i naveo da bi se trebalo setiti izuzetnog pritiska kakav je 1995. godine postojao u Dejtonu da bi se došlo do sporazuma o miru u Bosni i Hercegovini.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Dosta toga se drži u tajnosti. Videćemo način na koji će pregovori biti vođeni. Možemo se setiti Dejtona i izuzetno velikog pritiska da se izađe sa konkretnim dogovorom, papirom, nečim što su potpisale sve strane“, rekao je Antonijević, a preneo je Fonet.

On je naveo da očekuje veliki pritisak, jer je sastanak Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija u Beloj kući jedna od poslednjih spoljnopolitičkih bitaka koje će administracija američkog predsednika Donalda Trampa moći da vodi.

Trampov dokument „uzmi ili ostavi“

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić za Nova.rs kaže da će, ukoliko se predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp pojavi na sastanku u Vašingtonu, doći do politizacije pomenutog sastanka Beograda i Prištine.

„Oni će pričati samo o ekonomiji ako se Tramp ne pojavi. Mislim da Vučić treba da moli boga da da predsednik SAD ne dođe na sastanak. Tramp nije poznat kao neki strpljiv pregovarač, on bi u tom slučaju stavio neki dokument koji bi bio ‘uzmi ili ostavi’. To bi onda zakomplikovalo stvari značajno“, naveo je Jakšić, dodajući da bi takva situacija zakomplikovala celu situaciju u Srbiji.

Foto:Zoran Lončarević

On je istakao da Vučić ne bi smeo da odbije da potpiše dokument, kao i da je to „dramatski trenutak koji treba izbeći“.

„Ako bi došlo do trenutka da on to kaže i da napusti salu, to bi bila katastrofa i samoubistvo. Posle toga bi usledili ogromni pritisci i na Vučića lično, kao i na Srbiju. To nije način rešavanja problema“, istakao je naš sagovornik, dodajući da bi srpska strana u takvoj situaciji morala da traži dodatno vreme za odluku.

„Ima mnogo načina da se to prolongira. Može da se traži određeno vreme za razmišljanje. Bez prisustva Trampa se može reći ‘ne’. Međutim, ukoliko je on tu i vi mu date takav odgovor, onda bi stvari mogle biti veoma loše“, poručuje Jakšić.

Papir fatamorgana za Trampovu kampanju“

I Trams Braj, dugogodišnji dopisnik agencije DPA iz Beograda, u analizi za Dojče vele naveo je da bi Beograd i Priština mogli nešto da potpišu pod pritiskom Trampa i Ričarda Grenela, izaslanika američkog predsednika za Srbiju i Kosovo.

„Ali taj papir bi bio fatamorgana i samo bi služio Trampu u kampanji“, napisao je on.

Avdulah Hoti i Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/VideoBeta

Kako je dodao, američka računica je jasna – nakon što je predsednik Donald Tramp doživljavao jedan spoljnopolitički poraz za drugim, pred predsedničke izbore u novembru želi da zablista na polju spoljne politike i prikaže istorijski rezultat.

On je naveo i da je nejasno o čemu će se razgovarati, da bi Vučić želeo da razgovara samo o ekonomskoj saradnji, a Hoti o obostranom priznanju.

„Niko ne veruje da će Srbija načiniti taj korak, pa ni Hotijev koalicioni partner Ramuš Haradinaj“, napisao je on i podsetio da je Vučić već pripretio da bi, u slučaju da se na njega vrši pritisak da prizna Kosovo, napustio sastanak sa američkim predsednikom.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare