Foto: N1

Direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber naveo je da mu sporna tačka 10 zvuči kao da se odnosi na uzajamno priznanje etničkih manjina, a ne Srbije i Kosova.

On je na svom Tviter nalogu napisao da mu jezik strukture rečenice ukazuje da govori o manjinama, a ne o državnom priznanju.

„Nastavak tačke je o manjinama“, naveo je Biber.

On je dodao da se „uzajamno priznanje“ obično odnosi na međunarodni sporazum, gde se strane slažu da priznaju jedna drugoj diplome ili standarde.

„Zvuči smešno, čak i za Trampovu administraciju da na ovaj način podvali priznanje. Kao bura u čaši vode, to odgovara Vučiću“, napisao je Biber.

Podsećamo, prilikom jučerašnjih pregovora u Beloj kući Beogradu je ponuđen papir, na kome je, kako je rekao Siniša Mali zatraženo od Srbije da prizna Kosovo.

Ipak, specijalni savetnik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel je na Tviteru negirao da je pitanje međusobnog priznanja bilo na stolu.

U spornoj tački piše:

„Obe strane obavezuju se na međusobno priznanje i zaštitu etničkih manjina i restituciju imovine, rešavanje statusa lica bez državljanstva i pristaju na otvaranje kancelarija zaduženih za zaštitu i godišnje izveštavanje o pravima manjina“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare