Foto: Printscreen/Pink

Nakon sastanka delegacija Beograda i Prištine u Beloj kući, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se novinarima uživo iz Vašingtona. Tom prilikom, izjavio je da nema te vrste bojazni da će potpisati bilo koji dokument gde stoji priznanje nezavisnosti Kosova. Dodao je i da ne može da garantuje da će se sutra sastati sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, ali se, kaže, nada tome.

„Ako bismo noćas završili razgovore po američkom vremenu, mi bismo se spremili i dogovorili sa timom kojih je to pet, šest glavnih rečenica, onda bih imao dva, tri minuta sa predsednikom (Trampom). Mislim da nijedan predsednik to nije imao, sigurno ne u poslednjih 40, 50 godina“, rekao je Vučić novinarima u Vašingtonu.

Istakao je i da nema te vrste bojazni da će potpisati bilo koji dokument gde stoji priznanje nezavisnosti Kosova.

„To sam jasno rekao i našim američkim i albanskim sagovornicima još jutros na sastanku, glasno i jasno da jasnije ne može da bude“, naglasio je Vučić.

Vučić je potvrdio ranije navode ministra finansija Siniše Malog da je delegacija dobila papir o priznanju nezavisnosti Kosova.

„Ministar Mali je izašao odmah posle uvida u prvi dokument i rekao vam je istinu“, naglasio je predsednik.

Dodao je da sada pregovaraju o tri dokumenta koja ne mogu da pokažu, jer nisu kod njih, „iako ih znaju napamet“.

„Svaki put kad smo mi pomislili da smo imali napredak i da smo se nešto dogovorili, uvek se vratimo unazad zato što se oni sete tog prvog papira“, nastavio je lider Srpske napredne stranke.

Vučić je rekao i da je najvažnije to što „u daljim dokumentima te odredbe (o međusobnom priznanju) više nema“.

„Prvi dokument koji smo dobili je nosio naslov ekonomska normalizacija. Taj papir je bio užasno težak. Imao je oko 15 tačaka, jedna od njih je bila ona o kojoj se govori celi dan. To nije novost, to je američka politika,“ kazao je Vučić na početku govora, i dodao da takva tačka ne bi trebalo da stoji u dokumentu za ekonomsku normalizaciju i da nisu hteli to da prihvate.

Podsetimo, ministar finansija Siniša Mali prethodno je izjavio da je na sastanku u Beloj kući na stolu papir čija jedna tačka podrazumeva međusobno priznanje Srbije i Kosova, a da se na predsednika Vučića vrši ogroman pritisak.

“Dobili smo nikada gori papir od kada su krenuli pregovori sa Prištinom. Bilo je 16 tačaka na papiru, na stolu, od kojih 10 tačka podrazumeva međusobno priznanje“, rekao je Mali novinarima.

Međutim, specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Ričard Grenel demantovao je navode ministra Malog i pojedinih medija.

Naime, Grenel je na Tviteru napisao da “nije istina” da je Vučiću ponuđeno da prizna Kosovo.

S druge strane, novinarka Ksenija Pavlović Mekatir objasnila je šta piše u tački 10 dokumenta koji je, kako kaže, predstavljen Vučiću tokom današnjeg sastanka.

„Obe strane obavezuju se na međusobno priznanje i zaštitu etničkih manjina i restituciju imovine, rešavanje statusa lica bez državljanstva i pristaju na otvaranje kancelarija zaduženih za zaštitu i godišnje izveštavanje o pravima manjina“, stoji u tački 10.

Podsetimo, Vučić boravi u dvodnevnoj poseti SAD, gde će razgovarati sa predstavnicima Prištine, a moguće je da će tim razgovorima prisustvovati i predsednik SAD Donald Tramp.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare