Siniša Mali Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je na sastanku u Beloj kući na stolu papir čija jedna tačka podrazumeva međusobno priznanje Srbije i Kosova, a da se na predsednika Vučića vrši ogroman pritisak.

„Dobili smo nikada gori papir od kada su krenuli pregovori sa Prištinom. Bilo je 16 tačaka na papiru, na stolu, od kojih 10 tačka podrazumeva međusobno priznanje“, rekao je Mali novinarima.

Od dvadesetak prisutnih ljudi, ne samo Albanaca, na svaku reč naše delegacije reaguju veoma agresivno, protiv nas, rekao je ministar.

Mali je kazao da je bilo veoma malo ekonomskih tema.

Rekao je da je predsednik Aleksandar Vučić, na osnovu obaveštajnih informacija, znao da neće biti samo ekonomske teme.

„Tačka 10 odnosi se na međusobno priznanje. Ima i ekonomskih tema i one koje se odnose na infrastrukturu, autoput, železnice, pomoći malim i srednjim preduzećima kako bi se podigla ekonomija celog region. Ogroman pritisak“, rekao je on.

Na pitanje srpskih medija da li ima smisla razgovore nastavljati sutra, s obzirom da je danas takav papir stavljen pred srpsku delegaciju, Mali je odgovorio da se razgovori i dalje vode, da se naša delegacija bori za svaku rečenicu i reč, ali da su neke stvari u papiru neprihvatljive.

„Čekajte da vidmo, i dalje vodimo razgovore, ne bih sada o tome šta će biti sutra. Borimo se za svaku rečenicu i reč, ali neke stvari su jednostvano neprihvaljtive i tačka“, rekao je Mali.

Ministar je i američkim novinarima na engleskom ponovio da su razgovori mnogo teški, da ekonomske teme očigledno nisu prioritet kao što je sprska delegacija očekivala i da tačka 10 govori o međusobnom priznanju.

Preneo im je i da su svih 16 tačka više političke nego ekonomske, da je pritisak na našu delegaciju veliki i da je to najgori papir u istori pregovora između Beograda i Prištine.

„Ali mi nećemo odustati, jer se borimo za srpski narod“, poručio je Mali američkim novinarima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare