Foto: Arhiva/SVEN HOPPE / AFP / Profimedia

Šta se tačno dogodilo na prvoj rundi sastanka između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija, odnosno delegacija Beograda i Prištine u Beloj kući, nemoguće je reći sa sigurnošću. Koplja su se, međutim, u medijima i u izjavama srpskog tima lomila oko misteriozne "tačke 10 sporazuma".

Pišu: Nataša Latković i Mihailo Jovićević

Obe strane obavezuju se na međusobno priznanje i zaštitu etničkih manjina – piše u tački 10 dokumenta koji je danas predstavljen predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, rečeno je Tanjugu u delegaciji Beograda u Vašingtonu.

Pun citat, kako ga je objavila novinarka Ksenija Pavlović Mekatir na svom Tviter nalogu, glasi ovako:

„Obe strane obavezuju se na međusobno priznanje i zaštitu etničkih manjina i restituciju imovine, rešavanje statusa lica bez državljanstva i pristaju na otvaranje kancelarija zaduženih za zaštitu i godišnje izveštavanje o pravima manjina“.

Isto to rekao je ministar finansija Siniša Mali, koji je izjavu da novinarima ispred Bele kuće, dok je sastanka još bio u toku. Tom prilikom je dodao da se na predsednika Vučića vrši ogroman pritisak da prihvati taj sporazum sa spornom tačkom.

Ipak, specijalni savetnik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel je na Tviteru u svom maniru odgovorio pomenutoj novinarki, negirajući da je pitanje međusobnog priznanja bilo na stolu.

Isto za Novu.rs nezvanično potvrđuju izvori uključeni neposredno u organizaciju ovog sastanka na visokom nivou, koji su nas uputili na Grenelov tvit kao „potvrdu“ ovog stava američke strane u razgovorima.

Ipak, predsednik Vučić je i sam novinarima rekao da je dokument sa ovom tačkom bio na stolu, da je u međuvremenu „sporna“ tačka odbačena, te da se pregovori o finalnom ekonomskom sporazumu i dalje nastavljaju. On je takođe rekao da Grenel „nije mislio baš tako“ kada je demantovao da je bilo razgovora o međusobnom priznanju.

Ko govori istinu u ovom trenutku nemoguće je reći, jer i sam predsednik (ali i premijer Hoti) kaže da nije moguće iznositi detalje dokumenata dok su oni još u fazi dogovora. Čini se, ipak, da je ovde u pitanju igra interpretiranja formulacije, koja bi mogla ali ne i morala da znači međusobno priznanje (mutual recognition), kako se direktno navodi u citatu.

Da li se misli na međusobno priznanje statusa manjina Srbima i Albancima (što bi bio uži kontekst formulacije) ili država (onaj na koji ukazuje srpska delegacija), nemoguće je reći.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare