Foto: Twitter/NSC/@WHNSC

Završen je prvi dan sastanka delegacija Beograda i Prištine sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika za pregovore Ričardom Grenelom u Beloj kući. Nakon sastanka, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se novinarima i tom prilikom izjavio da neće potpisati bilo koji dokument gde stoji priznanje nezavisnosti Kosova te da se nada da će sutra doći do susreta sa Donaldom Trampom.

„Veoma dobra runda pregovora ovog podneva sa liderima Srbije i Kosova. Napravljen je veliki napredak danas“, izjavio je savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Robert O’Brajan i dodao da „ekonomska normalizacija znači poslove za mlade ljude“.

O’Brajan je najavio da će razgovori u Beloj kući biti nastavljeni sutra.

 

Vučić: Neću priznati KiM, moguć susret sa Trampom

Nakon sastanka delegacija Beograda i Prištine, Vučić je izjavio da nema te vrste bojazni da će potpisati bilo koji dokument gde stoji priznanje nezavisnosti Kosova. Dodao je i da ne može da garantuje da će se sutra sastati sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, ali se, kaže, nada tome.

“Ako bismo noćas završili razgovore po američkom vremenu, mi bismo se spremili i dogovorili sa timom kojih je to pet, šest glavnih rečenica, onda bih imao dva, tri minuta sa predsednikom (Trampom). Mislim da nijedan predsednik to nije imao, sigurno ne u poslednjih 40,50 godina”, rekao je Vučić novinarima u Vašingtonu.

Vučić je potvrdio ranije navode ministra finansija Siniše Malog da je delegacija dobila papir o priznanju nezavisnosti Kosova.

“Ministar Mali je izašao odmah posle uvida u prvi dokument i rekao vam je istinu”, naglasio je predsednik i dodao da je najvažnije to što “u daljim dokumentima te odredbe (o međusobnom priznanju) više nema”.

„Nema bojazni da potpišem bilo kakav dokument u kojem stoji priznanje nezavisnosti Kosova. Tačka! To sam jasno rekao i albanskim i američkim sagovornicima na sastanku, glasno da jasnije ne može da bude“, rekao je predsednik.

Foto: Printscreen/Pink

Hoti: Nema razgovora o razmeni teritorija

„Sutra očekujemo finalizaciju dokumenta, napravili smo veliki korak po pitanju ekonomije“, poručio je novinarima premijer Kosova Avdulah Hoti nakon sastanka u Beloj kući

Hoti je nakon završetka sastanka održao kratku konferenciju za medije, kako piše prištinska Gazeta ekspres, na kojoj je rekao da sutra očekuje “finalizaciju razgovora koje smo imali danas”.

“Mogu da vam kažem da štetni i neprihvatljivi dogovori nisu nikada i neće doći iz Bele kuće. Napravili smo napredak u ekonomskim pitanjima, načinili smo veliki korak”, rekao je Hoti.

On je takođe rekao da pitanje razmene teritorija nije bilo i neće biti pokrenuto za pregovaračkim stolom.

“Videće ugovor sutra, jer sada o njemu razgovaramo”, rekao je on.

Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

O’Brajan: Ostvaren napredak u ekonomskim pregovorima

Prethodno je savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Robert O’Brajan izjavio da je došlo do napretka u ekonomskim pregovorima između Beograda i Prištine.

„Lideri Srbije i Kosova već napreduju u pregovorima. Fokus naših razgovora ovog jutra jesu jačanje ekonomskih veza i ekonomska normalizacija. Radujem se daljim pregovorima ovo podneva“, rekao je O’Brajan.

Drugoj rundi razgovora prisustvovala i Ivanka Tramp

Sastanku delegacija u Vašingtonu pridružila se i Ivanka Tramp, ćerka američkog predsednika, prisutna inače svim važnim diplomatskim susretima, za koje je njen otac, Donald Tramp posebno zainteresovan.

Sporna tačka 10: Vučić odbio priznanje koje mu nije traženo

Obe strane obavezuju se na međusobno priznanje i zaštitu etničkih manjina – piše u tački 10 dokumenta koji je danas predstavljen predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, rečeno je Tanjugu u delegaciji Beograda u Vašingtonu.

Pun citat, kako ga je objavila novinarka Ksenija Pavlović Mekatir na svom Tviter nalogu, glasi ovako:

“Obe strane obavezuju se na međusobno priznanje i zaštitu etničkih manjina i restituciju imovine, rešavanje statusa lica bez državljanstva i pristaju na otvaranje kancelarija zaduženih za zaštitu i godišnje izveštavanje o pravima manjina”.

Dodik: Priznanje Kosova dovelo bi u pitanje status Republike Srpske

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocenio je da najave da bi na stolu moglo da se nađe nešto više od ekonomskih tema koje znače i normalizaciju života na Kosovu, mogu samo da kompikuju već ionako složenu situaciju.

“Ne želimo da verujemo da bi jedna supersila kakva se SAD sebi dozvolila da se pod krovom Bele kuće uđe u nove nesporazume, a to bi jedna takva ponuda i značila. Ne verujemo da bi SAD žrtvovale stabilnost celog regiona jer su upravo oni mnogo uložili u stabilizaciju prilika ovde. Papir na kome bi se tražilo priznanje kosovske nezavisnosti automatski bi povuklo pitanje i statusa Republike Srpske, o čijoj nezavisnosti su SAD razgovarale još dok je trajao ‘građanski’ rat u BiH”, kazao je član Predsedništva BiH.

Dodik je izrazio mišljenje da SAD dva meseca uoči predsedničkih izbora nisu spremne za otvaranje još jednog pitanja na Balkanu.

Foto: EPA/VLADIMIR STOJKOVIC

Dačić: Vučić je brutalno odbio tačku 10 u Beloj kući

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je za Televiziju Pink da je Vučić „vrlo brutalno odbio tačku 10“.

“Tačno je da je papir sa svim ovim predlozima, između ostalih i tačka 10 na pregovaračkom stolu, a dobio sam informaciju iz Vašintona da je Vučić na vrlo brutalan nacin odbio tu tačku”, rekao je Dačić u specijalnoj emisiji.

“Jasno je rekao da je za Srbiju to neprihvatljivo i da će se on ponašati u skladu sa Ustavom, pa nema tu pitanja da li će Vučič da prihvati ili ne”, dodao je šef diplomatije i istakao da je “citirao kako mu je rečeno iz Vašingtona”.

Na temu da je specijalni izaslanik Ričard Grenel demantovao da je Srbiji ispostavljen papir da se potpise nezavisnost Kosova, Dačić je naglasio da to naša delegacija nije izmislila, već da su pročitali što piše u tom papiru na stolu.

Foto: TANJUG / RADE PRELIC / bs

Grenel demantovao da je Vučiću ponuđeno da prizna Kosovo

Na pitanje portala Nova.rs o tačnosti izjava ministra Malog i pisanja pojedinih medija o ponudi za priznanje nezavisnog Kosova, iz američkog Saveta za nacionalnu bezbednost su nam odgovorili tako što su nas uputili na tvit specijalnog izaslanika Grenela.

Naime, Grenel je na Tviteru napisao da “nije istina” da je Vučiću ponuđeno da prizna Kosovo.

Mali: Traže nam međusobno priznanje, borimo se

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je na sastanku u Beloj kući na stolu papir čija jedna tačka podrazumeva međusobno priznanje Srbije i Kosova, a da se na predsednika Vučića vrši ogroman pritisak.

“Dobili smo nikada gori papir od kada su krenuli pregovori sa Prištinom. Bilo je 16 tačaka na papiru, na stolu, od kojih 10 tačka podrazumeva međusobno priznanje“, rekao je Mali novinarima.

Vučić: „Predaja nije opcija“

Pred sastanak sa Grenelom, Vučić je poručio da će dati sve od sebe da se postigne kompromis o važnim ekonomskim pitanjima, a albanskim zvaničnicima sa KiM, koji govore o priznanju Kosova da „predaja nije opcija“.

„Nekoliko desetina metara sam od Bele kuće i za nekoliko minuta počinje važan sastanak sa prištinskom delegacijom pod pokroviteljstvom predsednika SAD Donalda Trampa. Neće biti lak sastanak za nas“, naveo je Vučić u video poruci objavljenoj na instagram profilu „Budućnostsrbije“.

View this post on Instagram

"Na nekoliko desetina metara smo od Bele kuće i za nekoliko minuta počinje važan sastanak sa prištinskom delegacijom pod pokroviteljstvom predsednika @realdonaldtrump, to neće biti lak sastanak za nas. U svakom slučaju mi smo spremni! Daćemo sve od sebe da postignemo kompromis po važnim ekonomskim pitanjima. Želimo mir, želimo stabilnost, želimo napredak Beograda, Prištine i celog našeg regiona i pre svega moraćemo da brinemo o našem narodu na KiM. Video sam brojne arogantne i bahate izjave albanskih zvaničnika sa KiM koji govore o priznanju Kosova. Moja poruka svima u našoj prelepoj Srbiji je – predaja nikada nije bila opcija! Živela Srbija." Predsednik Vučić pred početak razgovora u Beloj kući.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Vlada usvojila Deklaraciju o podršci Vučiću

Kako se navodi u dokumentu, polazeći od ranije utvrđenih principa da će predstavnici Srbije kroz pregovore težiti iznalaženju sporazumnog i sveobuhvatnog rešenja za KiM, Vlada podržava aktivnosti predsednika Aleksandra Vučića povodom predstojećih razgovora Beograda i Prištine 3. i 4. septembra u Vašingtonu.

Pred odlazak u Vašington sa Topčiderske zvezde u Beogradu, grupa građana navodno spontano ispratila je Vučiča porukama “Podrška za Vučića” i “Beograd za Vučića”, kao i povicima “Aco Srbine”.

Podsetimo, sastanak delegacija Beograda i Prištine u Vašingtonu počeo je danas oko 16 sati po srednjeevropskom vremenu.

Aleksandar Vučić i srpska delegacija koju osim njega čine i ministar finansija Siniša Mali, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i direktor Kancelarije za Kosovo i Mertohiju Marko Đurić, nastaviće sutra sastanak sa predstavnicima Prištine u Vašingtonu, a moguće je da će tim razgovorima prisustvovati i predsednik SAD Donald Tramp.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare