Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP), poslanica Marinika Tepić kaže da je RTS u poslednje vreme "doslovno" informativni bunker režima, iako je već poznata činjenica da je RTS dominantno servis režima, umesto svih građana Srbije.

“Dugogodišnja je činjenica da je Javni servis, RTS, dominantno servis režima, umesto svih građana Srbije, a u poslednje vreme i doslovno informativni bunker režima u kome su glavni cenzori urednici dnevnika, jutarnjeg programa i celog informativnog programa, na čelu sa penzionerom Nenadom Lj. Stefanovićem i to već pet godina u v.d. statusu i njegovim zamenikom, takođe već kvalifikovanim penzionerom Desimirom Čantrakom. Kao i  Draganom Bujoševićem, takođe penzionerom“ rekla je Marinika Tepić novinarima ispred zgrade RTS-a, nakon što je opozicija predala zahteve direktoru RTS Draganu Bujoševiću.

Dodala je da smo svesni i da je „vrhovni urednik RTS-a na Andrićevom vencu“, kome je stoga lakše da za rukovodioce informative RTS-a drži podobne penzionere Lj. Stefanovića i Čantraka, ali to moraju znati i građani koji ih plaćaju i zato više nema poštede za RTS.

Marinika Tepić, Srđan Milivojević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Tepić je upitala kakav je to javni servis kome se Jutarnji program pretvorio u “bilje i zdravlje”.

„Kakav je to javni servis u kome je glavni analitičar i komentator dnevne štampe Vučićev Krlo, a zapadne nekad i Baki Anđelković? Kada ste u toj informativno-političkoj rubrici poslednji put videli evo na primer Miću Ćulibrka iz NIN-a? On bi sigurno mnogo toga korisnog imao da kaže i o inflaciji, i o cenama, penzijama, a ne bi se plašio da gostuje zajedno i sa ministrom Malim? Ili kada ste videli kolege novinare iz drugih medija da recimo za RTS komentarišu dnevnu štampu? Nisam ni ja, bar pet godina“, rekla je Tepić, a saopštio SSP.

PROČITAJTE JOŠ

“Da li treba smo srećni što RTS nije još i vračare počeo da dovodi i Dragana J. Vučićevića iz Informera da nam otvara dan” rekla je Tepić.

„Koga se plaši urednik Jutarnjeg programa i Beogradske hronike Saša Barbulović? Koga se plaši urednica Mira Brajković, pa ne sme da joj se provuče ni vest iz opozicije? Koga se plaši urednica dnevnika Bojana Mlađenović? Koga se plaši Dušan Ubović, Milica Nedić, Ivanka Ristovski? Svi zajedno u udruženom poduhvatu cenzure na čelu sa urednicima penzionerima?“, kaže potpredsednica SSP.

Aleksandar Jovanović Ćuta Marinika Tepić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Zašto ne smeju da izveštavaju o Jovanjici? Temom nad temama i o državi uhvaćenoj u kriminalu i  trgovini drogom? Ko je to od njih izmislio da RTS ne izveštava o suđenjima koja su u toku? U kom to zakonu piše? U kojim to novinarskim standardima piše? RTS dakle može svakodnevno da izveštava o suđenju Brejviku u Norveškoj, ali ne i o suđenju za Jovanjicu u Srbiji? Ja znam samo za jedan jedini novinarski standard kada su najvažnija suđenja u državi u pitanju, a to je da lepo postavite reportažna kola ispred suda i izveštavate iz sata u sat dok postupak traje” izjavila je.

“Zato danas opominjemo rukovodioce RTS-a da se dozovu pameti, svojoj profesiji i zakonu i da ne potcenjuje građane. Jer ako oni sami ne budu oslobodili RTS od cenzure vrhovnog urednika RTS-a sa Andrićevog venca oslobodiće ga građani. A RTS je već osetio svu toplinu i ljubav građana u želji za slobodom i za pravim informacijama” zaključila je Marinika Tepić.

BONUS VIDEO Opozicija predala zahteve rukovodstvu RTS-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar