Opozicione stranke koje organizuju proteste "Srbija protiv nasilja" predale su dokument direktoru RTS Draganu Bujoševiću na pisarnici, u kom se navode njihova četiri zahteva.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka rekao je da su se okupili da upozore Dragana Bujoševića da se pozove pameti i prestane da krši Zakon o javnom informisanju.

„Treba da omogući opoziciji vreme koje nam pripada. Biće predati zahtevi. Pitam Bujoševića zašto Srbija ne zna da je Peđa Voštinić trenutno u bolnici, da je nad njim pokušano ubistvo, da se u ovoj zemlji deci roditelja koja drugačije misle od Vučića zabranjuje da idu u vrtić…? Zbog čega Srbija ne zna da se u ovom trenutku vrši pljačka javnih preduzeća, otima zemlja, truju njive i daje stranim kompanijama da rudare, vrše istražne radnje…? Dragane Bujoševiću dolazi vreme svođenja računa, odgovornosti, dolazi vreme gde će svako ko je kršio zakon morati da odgovara. Dobro razmisli šta radiš i seti se 5. oktobra kad smo bili ispred ove zgrade. Tada si bio sa građanima“, rekao je Jovanović.

On je naveo da će sva naredna okupljanja biti ispred zgrade RTS.

„Ovo što se ovde radi je kriminal. Ovaj narod 30 godina ne može da oslobodi javni servis“, kaže Jovanović.

Marinika Tepić je navela da postoje imena i prezimena ljudi koji su odgovorni na RTS.

„RTS nije javni servis, već servis režima, a u poslednje vreme informativni bunker. Vrhovni urednik RTS-a je na Andrićevom vencu i njemu je najlakše da u najviše rukovdostvu RTS-a da drži penzionere. Nećemo prihvatiti optužbe da se mešamo u uređivačku politiku. Predstavljamo najmanje 20 odsto građana Srbije. Toliko nam najmanje pripada vremena u informativnom programu“, rekla je Tepić.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ona je navela da se jutarnji program pretvorio u zdravlje i bilje, a da u prelistavanje štampe dolazi Krle.

„Recite mi kada je opozicioni političar bio gost Dnevnika 2, kao što je to nekad bio Vučić, kad je bio opozicioanr. Pitam koga se plaši urednik jutarnjem programa, urednica dnevnika… Zašto ne sme da se izveštava o Jovanjici? Ko je izmislio tu praksu da RTS ne izveštava sa suđenja koja su u toku. Ja ne znam nijedan novinarski standard i zakon koji to predviđa“, rekla je Tepić i dodala da je RTS izveštavao sa suđenja Brejviku u Norveškoj.

Nebojša Zelenović je naveo da ne traže ništa što ne pripada svim građaniam Srbije i ne pripada svim onima koji se bave politikom u uređenim državama.

„Istinitog informisanja i profesionalnog odnosa u ovoj kući nema, a svi je plaćamo. U 16 gradova u kojima se održavaju protesti nema ništa o tome. Nema ništa o zahtevima protesta. Šta kažu novinari što sto hiljada građana RTS smatra odgovornim za nasilje u društvu. Sramota je na šta je izašao RTS. Ovo je gore nego devedesetih. Šta smo dobili juče? Svi su se novinari skupili juče da čuju da je opozicija predala zahtev u Predsedništvo za raspisivanje izbora, a nema RTS“, rekao je Zelenović.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

On je poručio da „na kraju ova Bastilja mora da padne“, a „mi ćemo učiniti sve da to bude što pre“.

Na pitanje ko je od opozicionara poslednji put bio na RTS, Tepić je rekao da je to učinjeno kada su demonstranti okružili RTS.

„Više nećemo ništa zahtevati. Samo ćemo se stvoriti. Zna se na koji način? Kao i petog oktobra“, rekao je Ćuta.

Upitan da li je to pretnja, on je odgovorio: „To je obećanje“.

Kako je Nova.rs pisala, opozicione stranke između ostalog traže proporcionalnu zastupljenost opozicije u informativnim emisijama, pokretanje nove debatne emisije na RTS, kao i samostalnu gostovanja na javnom servisu, bez prisustva prorežimskih stranaka.

Zahtevaju i da proporcionalna zastupljenost u informativnom programu započne odmah.

Podsećamo, opozicija je juče predala zahtev predsedniku države Aleksandru Vučiću da do kraja godine raspiše vanredne parlamentarne i beogradske izbore.

BONUS VIDEO Opozicija predaje zahtev za izbore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar