Aleksandar Vučić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Sa dominacijom i sveprisutnošću Aleksandra Vučića u medijima nastala je i poplava njegovih reči i rečinica o brojnim temama i događajima, te se tako neretko dešava da i sam zaboravi šta je ranije govorio, ali i da namerno slaže. Tako nikada nije pozvao opoziciju na tuču, ni da se zalaže za Veliku Srbiju ili da pojedini članovi Kriznog štaba nikada nisu tvrdili da je koronavirus najsmešniji u istoriji čovečanstva.

Pročitajte još...

Paralisane institucije i ugušeni mediji doveli su do toga da je glavni prenosilac i izvor vesti u Srbiji predsednik Aleksandar Vučić.

Činjenicu da je sužen prostor za alternativne informacije, šef srpske države već godinama vešto koristi nudeći narodu svoju verziju istine kao jedinu pravu i moguću, dok se sve drugo, nasuprot tome tretira kao pokušaj destabilizacije zemlje i udar na njegov lik i delo.

Dodatni problem je i taj što je količina informacija koje svakodnevno plasira ogromna, da vesti jedna drugu preklapaju, te se more onoga što se izgovori brzo i zaboravi.

Laž o virusu

Pored toga što je otvoreno, u nekoliko navrata, pozivao opoziciju na tuču,  a zatim poricao da je to ikad učinio, Vučić se “proslavio” i čuvenom rečenicom s početka epidemija koronavirusa. On je nakon stand up nastupa doktora Branimira Nestorovića, rekao da “niko nije rekao da je najsmešniji virus”.

Podsetimo, na sad već čuvenoj konferenciji 26. februara, pulmolog i član Kriznog štaba Branimir Nestorović je, u nizu svojih “spektakularnih” izjava, koronavirus opisao kao “najsmešniji virus u istoriji čovečanstva”.

Foto: NOVA S

Narednog meseca, tačnije 11. marta, predsednik Srbije je, tokom svoje tirade na konferenciji za novinare, ljutito poručio da niko nije rekao da je koronavirus najsmešniji virus.

“Nemojte da lažete, niko nije rekao da je najsmešniji virus”, istakao je Vučić, dodajući da ne može više da trpi napade na Nestorovića.

Ipak, snimci sa prethodne konferencije nesumnjivo potvrđuju Nestorovićeve reči, kao i činjenicu da predsedniku nije bio problem da slaže.

Nisam pominjao Veliku Srbiju tokom govora u Glini

Tokom posete Vrginmostu, 2018. godine, Vučić je odgovarao na pitanje hrvatskih medija da li ga opterećuju izjave iz prošlosti. Konkretno se mislilo na govor iz Gline gde je pominjao da će Srbi iz Hrvatske živeti u Velikoj Srbiji.

Vučić je u svom odgovori ponovo upotrebio alatku zvanu laž.

„Interesantno je da je mera vaše podrške direktno proporcionalna meri poniznosti koje očekujete od nekoga ko je došao među vas. S moje strane, tu potrebu da vam se dodvoram nećete videti“, izjavio je Vučić odgovarajući na pitanje o govoru u Glini 1995. kada je rekao da je taj grad u Hrvatskoj srpski.

„Izmislili ste to za Veliku Srbiju, toga u govoru u Glini nema“, poentirao je on.

Međutim, govor predsednika i marta 1995. godine pokazuje da je istina ipak malo drugačija.

„…Ništa više nema od vesti u Krajini. Kao da je to inostranstvo, kao da je to u Hrvatskoj… E, neće moći! Nikada Srpska krajina, nikada Glina neće biti hrvatska. Nikada Banija neće nazad u Hrvatsku! Ukoliko srpski radikali pobede i poraze predsednika Srbije, vi znate da ćete živeti u Velikoj Srbiji, jedinstvenoj srpskoj državi, i tu odstupanja biti neće“, reči su iz govora Vučića u Glini.

“Mi imamo para” – „ Mi nemamo para” 

U jeku epidemije, tokom jednog od svojih gostovanja na televiziji Prva, predsednik nas je ubeđivao kako će država najbolje podneti krizu koja ju je zadesila usled epidemije, jer “imamo para” i “da ćemo svakom građaninu dati po 100 evra”.

“Mi imamo pare. Ja nisam slučajno govorio da ćemo brže da rastemo od svih drugih. Zato sam se živ pojeo što nas je korona zadesila”, rekao je Vučić krajem marta, da bi tri meseca kasnije neki drugi Vučić poručio da nemamo novca.

“Je l’ neko misli da novčana masa ‘m jedan’ i ‘m dva’ da to imate dva ćupa pa dođete, pa uzmete. Pa nađite takve predsednike, imate tih stručnjaka koji su opljačkali našu zemlju i koji uvek za sve samo kažu hajde da obezbedimo da država da još više para. Nema”, ljutito je poručivao Vučić 3. jula 2020. godine.

Izjava o peračima prozora – očigledna laž za koju je morao da se izvini

Javnost se još uvek živo seća izjave predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, koji je, svojevremeno zbog želje da zaštiti vlasti bliske izvođače radova na gradilištu „Beograd na vodi“, gde su dva radnika poginula zbog loših bezbednosnih uslova, izrekao čuvenu laž o peračima prozora.

On je u obraćanju javnosti rekao kako svakih deset sekundi jedan perač prozora pogine u Americi, što je ujedno bio i njegov odgovor na pitanje kako komentariše pogibiju dva radnika u „Beogradu na vodi“.

“Što se tiče optužbi na račun države, ja hoću građanima…. Mislio sam da to ne govorim. Hoću ljudima da pročitam samo neke podatke. Znate li da u Americi na svakih deset sekundi, kad taj posao obavljaju, gine jedan od perača prozora”.

Kasnije kad se ispostavilo da je predsednik slagao, pa je usledilo izvinjenje koje, doduše, nije toliko odjeknulo kao njegova prva izjava.

Niko nije rekao nijednu ružnu reč o opoziciji u vreme kampanje

Za deo građana koji slabo pamti, predsednik je pripremio i izjavu kako tokom prošlogodišnje kampanje za parlamentarne izbore niko nije rekao nijednu ružnu reč o stranakama iz opozicije. 

Međutim, oni koji duže pamte sećaju se predizbornih spotova koje je Srpska napredna stranka plasirala u pomenutom periodu, a gde su neki od glavnih aktera upravo opozicioni lideri.

U spotu “Nemojte ostati u prošlosti, glasajte za budućnost”, narator poručuje: “Kad ostanete kod kuće na dan izbora listi Aleksandar Vućić – Za našu decu nedostaje glas. Kad listi Aleksandar Vučić – Za našu decu nedostaje glas, sve opozicione partije mogu da formiraju koaliciju. Kada ujedinjena opozicija preuzme vlast, ekonomija propada.”

I tu nije kraj pominjanju opozicije. Lideri stranaka koji ne čine vlast bili su prikazani i u spotu “Gradimo budućnost Srbije”, uz reči naratora:

„Vođe opozicije se samo žale i tako omalovažavaju uloženi rad i velika postignuća naših doktora i medicinskih sestara. Mi uvažavamo lekare, mi uvažavamo istorijske rezultate koje smo postigli zajedno kao nacija. Oni samo ometaju borbu protiv korona virusa, a mi se borimo svakoga dana“.

Zakazao televizijski duel sa opozicijom koji se nikad nije dogodio

Govoreći jednom o tome zašto beži od televizijskog duela, Vučić je ponovo pričao o svojoj hrabrosti, koristeći svoj novi omiljeni termin – “petorica na jednoga”, koji je zamenio onaj iz devedesetih “sto za jednoga”.

„Evo sad prihvatam, dovedite ih petoricu i ja ću sam izaći na kraj sa njima petoricom. Bez ikakvih problema. Dovedite ih svu petoricu ja ću da ih pobedim svu petoricu i to kod vas u studiju. Za razliku od Tadića, ja sam išao u Skupštinu bezbroj puta i sa lakoćom pobeđivao. I sad vam kažem petoricu ih dovedite, pobediću ih petoricu. Samo mi dajte da imam isto vremena koliko ih imaju njih petorica. Da onaj ko vlada ima isto vremena kao opozicija. Njih petoricu dovedite. Sa potpuno različitim stavovima i pobediću ih svih petoricu zajedno. Kao i na izborima, Na izborima sam ih pobedio desetoricu, ne petoricu. Nadvikivali bismo se suviše sa desetoricom, a petoricu ću sa lakoćom da pobedim. Nemojte da brinete“, poručio je Vučić u septmebru 2017. gostujući na Radio televiziji Srbije.

Obećanje da će sam izaći na televizijski duel sa pet opozicionara, gle čuda, nikada nije ispunjeno. 

Pozvao opoziciju na tuču, a onda tvrdio da to nikad nije uradio

Nakon incidenta u Predsedništvu, koji je praktično sam isprovocirao, Aleksandar Vučić je javno izgovorio da on predstavnike i lidere opozicije nikada nije pozivao na tuču. Međutim, činjenice govore drugačije – šef srpske države je bar četiri puta, u maniru vođe navijača, pozvao opozicionare da dođu da se potuku sa njim i da će on sam izaći na kraj sa petoricom.

Pročitajte još...

Kako je objasnio predsednik, nije tačno da je nekoga zvao na tuču, već je, kako je objasnio, rekao da oni dođu da njega tuku.

Izjavu koju je Vučić dao na konferenciji za novinare u Palati Srbija prošle sedmice, nije potrebno pažljivo analizirati jer je i na prvo slušanje i čitanje sve jasno. Predsednik je poručio je vrhu Narodne stranke da je spreman da se potuče sa njima.

“Evo ja ih molim, kompletno rukovodstvo te stranke, pošto su mnogo snažni, nemojte druge, na mene jednog vas petorica se skupite. Ovaj crnogorski nacionalista, sledbenik Sekule Drljevića, Borivoje Borović, onaj iz Trstenika, pa onaj Gajić, Vuk Jeremić i Bora Novaković. Evo vas petorica mene ličnujte, nemojte nekog drugog, da vidim kako ćete vas petorica zajedno to da uradite. Nemojte druge, što da gonite ove nedužne, obične ljude. Vas petorica dođite”, pozvao je predsednik Srbije.

I onda su oni došli. A predsednik se iznenadio i iznervirao.

Usledila je sanacija štete i pokušaj predsednika da ubedi javnost da on poziv na tuču nije uputio.

Činjenica je da je upravo to uradio i da to nije prvi put.

Sledi niz Vučićevih poziva na tuču koje je u prethodnom periodu upućivao opoziciji.

Maj 2021. –  „Dođite, ja ću sam da izađem“

Samo mesec dana ranije predsednik Srbije je opoziciju takođe pozivao na“obračun“. Sve je zabeleženo tokom gostovanja na TV Prva.

Tada je, pored poziva upućenom navodnom šefu kavačkog klana Radoju Zviceru da ga ubije i priči o ljudskim ćevapima, apelovao na svoje neistomišljenike da ponesu kuke i motike i da će on sam da se potuče sa njima i naravno – da će ih savladati.

“Dođi ti St. Protiću, Đilasu, Jermiću, Jovo Bakiću. Hajde dođite zajedno, uzmite i kuku i motiku, ja ću sam da izađem bez ičega. Hajd’ pa da vas vidim šta ćete da uradite, junaci jedni”, poručivao im je Vučić.

Jun 2019. – „Recite gde da dođem“

Tokom 2019. godine, predsednik Srbije je ponovio skoro pa identičan poziv. I tad je govorio o svojoj hrabrosti, poručujući da će sam izaći na kraj sa njih petoricom, jer je snažniji i pametniji.

“Dođite sva petorica. Obradović, Jeremić, Đilas, Bakić. Recite gde da dođem. Vas petorica na mene jednog da prebijete, da dobijem te grdne batine. Hajde, uradite to već jednom, nemojte više da kukate i plačete”, rekao je tada Vučić..

Novembar 2017. – „Evo skupite se svi i dođite“

I 2017. tokom gostovanja na TV Hepi kod Milomira Marića, Vučić je takođe govorio da se ne plaši nikoga i da je spreman sam da se potuče protiv više ljudi odjednom.

“Da nećeš ti Vuče Jeremiću ili ti Saša Jankoviću da me šutiraš. Evo skupite se svi i dođite. Mene da bijete koji radim po ceo dan, vi neradnici jedni koji nikad ništa ne radite samo čekate da opljačkate ovu zemlju. Ja Vas da se plašim? Pa vi niste normalni“, rekao je tada Vučić.

Deluje da zaista “nikada nije pozvao” opoziciju na tuču.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare