Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC/

Kad se bude podvlačila crta i kad se pred sudom istorije bude analizirao period vlasti Aleksandra Vučića, izvesno je da će jedan pasus njegovu vladavinu opisati na sledeći način: “Bio je to čovek koji je bežao od televizijskog duela i koji je tražio da ga opozicija pretuče. Ako može.”

Na konferenciji za medije, održanoj u Palati Srbije pre dva dana, šef srpske države, koji neretko sa zadovoljstvom ističe biografski podatak da je u mladosti bio huligan, poručio je vrhu Narodne stranke da je spreman da se potuče sa njima.

Pročitajte još...

“Evo ja ih molim, kompletno rukovodstvo te stranke, pošto su mnogo snažni, nemojte druge, na mene jednog vas petorica se skupite. Ovaj crnogorski nacionalista, sledbenik Sekule Drljevića, Borivoje Borović, onaj iz Trstenika, pa onaj Gajić, Vuk Jeremić i Bora Novaković. Evo vas petorica mene ličnujte, nemojte nekog drugog, da vidim kako ćete vas petorica zajedno to da uradite. Nemojte druge, što da gonite ove nedužne, obične ljude. Vas petorica dođite”, poručivao im je Vučić.

Ponosni vlasnik rečenice “ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana”, iako se u međuvremenu odrekao radikalske prošlosti, nije uspeo da suzbije svoju agresivnu retoriku, već ju je samo modifikovao. Danas, umesto skupštinskih nastupa u kojima poziva na obračun sa pirpadnicima drugih vera i nacija, Vučić u svojstvu predsednika države javno upućuje poziv na “ferku” sa pripadnicima opozicionih partija i ljudima koji ne dele njegovu viziju budućnosti Srbije.

Ovo nije prvi put da Vučić poziva njih petoricu da napadnu njega jednog. U junu prošle godine takođe je poručivao opozicionarima da dođu, ako smeju, da ga prebiju. Bez imalo zadrške, Vučić je govorio o svojoj hrabrosti, poručujući da će sam izaći na kraj sa njih petoricom, jer je snažniji i pametniji.

“Dođite sva petorica. Obradović, Jeremić, Đilas, Bakić. Recite gde da dođem. Vas petorica na mene jednog da prebijete, da dobijem te grdne batine. Hajde, uradite to već jednom, nemojte više da kukate i plačete”, rekao je Vučić.

Spremnost na fajt, bivši navijač, a danas predsednik države, pokazivao je i tokom, sad već čuvenog gostovanja na televiziji Prva. Tada je, pored poziva upućenom navodnom šefu kavačkog klana Radoju Zviceru da ga ubije i priči o ljudskim ćevapima, apelovao na svoje neistomišljenike da ponesu kuke i motike i da će on sam da se potuče sa njima i naravno – da će ih savladati.

“Dođi ti St. Protiću, Đilasu, Jermiću, Jovo Bakiću. Hajde dođite zajedno, uzmite i kuku i motiku, ja ću sam da izađem bez ičega. Hajd’ pa da vas vidim šta ćete da uradite, junaci jedni”, poručivao im je Vučić.

I dve godine ranije, tokom gostovanja kod svog dobrog druga, s kojim nikad nije poželeo da se potuče, Milomira Marića, Vučić je takođe govorio da se ne plaši nikoga i da je spreman sam da se potuče protiv više ljudi odjednom.

“Da nećeš ti Vuče Jeremiću ili ti Saša Jankoviću da me šutiraš. Evo skupite se svi i dođite. Mene da bijete koji radim po ceo dan, vi neradnici jedni koji nikad ništa ne radite samo čekate da opljačkate ovu zemlju. Ja Vas da se plašim? Pa vi niste normalni“, rekao je Vučić gostujući na televiziji Hepi.

Pojavljivanje na Hepiju, kao i na drugim televizijama sa nacionalnim frekvencijama, šef srpske države po pravilu koristi za raspravu sa svojim neistomišljenicima.

Međutim, usled snažne želje da se sa njima potuče, predsednik je odlučio da je najsigurnije držati fizičku distancu od opozicionara i da se, umesto sa njima u studiju, svađa sa njihovim tvitovima i snimcima. Zbog toga već devet godina ne možemo da vidimo Vučića u duelu sa pomenutim Đilasom, Jeremićem, Protićem…

Govoreći jednom o tome zašto beži od verbalnog klinča, Vučić je ponovo pričao o svojoj hrabrosti, koristeći svoj novi omiljeni termin – “petorica na jednoga”, koji je zamenio onaj iz devedesetih “sto za jednoga”.

Pročitajte još...

„Evo sad prihvatam, dovedite ih petoricu i ja ću sam izaći na kraj sa njima petoricom. Bez ikakvih problema. Dovedite ih svu petoricu ja ću da ih pobedim svu petoricu i to kod vas u studiju. Za razliku od Tadića, ja sam išao u Skupštinu bezbroj puta i sa lakoćom pobeđivao. I sad vam kažem petoricu ih dovedite, pobediću ih petoricu. Samo mi dajte da imam isto vremena koliko ih imaju njih petorica. Da onaj ko vlada ima isto vremena kao opozicija. Njih petoricu dovedite. Sa potpuno različitim stavovima i pobediću ih svih petoricu zajedno. Kao i na izborima, Na izborima sam ih pobedio desetoricu, ne petoricu. Nadvikivali bismo se suviše sa desetoricom, a petoricu ću sa lakoćom da pobedim. Nemojte da brinete“, poručio je Vučić u septmebru 2017. gostujući na Radio televiziji Srbije.

Obećanje da će sam izaći na televizijski duel sa pet opozicionara, gle čuda, nije ispunjeno. Vučić je u međuvremenu u nekoliko navrata isticao da se “nikoga ne plaši”, “da je hrabar čovek”, “da je išao na fizičko za razliku od svojih neistomišljenika”, naglašavajući da su upravo to reference koje potvrđuju da je kadar da sam izađe na kraj sa njima u tuči.

Samo neka oni zakažu termin. On će se pojaviti, kao što je to učinio i u televizijskom duelu kad je bilo njih pet na njega jednog.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (8)