Miodrag Jovanović Foto: Vesna Lalić/Radar

Profesor univerziteta i jedan od inicijatora ProGlasa Miodrag Jovanović istakao je u autorskom tekstu za današnje izdanje lista "Danas" da Ustavni sud Srbije ne samo da ne obavlja svoju funkciju, već se duže vreme - u poslednjem sastavu svakako - ponaša kao "slepi branilac samovolje predsednika Republike i njemu bliske klike".

„Svojim kontinuiranim (ne)delovanjem Ustavni sud šalje jasnu poruku građanima Srbije da je naš usud stanje političke celishodne neustavnosti i bespravlja“, rekao je Jovanović.

Kako je dodao, mera spremnosti Ustavnog suda da se u politički osetljivim stvarima angažuje na zaštiti Ustava i zakona ove zemlje direktno zavisi od toga da li je to „politički poželjno i probitačno za predsednika Republike i vladajuću većinu“.

On je ocenio da se samo u tom kontekstu može razumeti nagoveštaj da će se možda Ustavni sud 11. jula izjasniti o neustavnosti Uredbe Vlade Srbije o prostornom planu Jadar.

Jovanović je rekao da se nagoveštaj izjašnjavanja Ustavnog suda došao baš u trenutku uspostavljene „medijske i političke kampanje predsednika i vlasti u prilog eksploataciji litijuma“.

„Činjenica je da Ustavni sud uskraćuje odgovore na jednostavna pitanja medija – da li je sednica zaista zakazana za taj dan, kao i ko i kada je podneo inicijativu za ocenu ustavnosti Uredbe iz 2022. godine“, dodao je Jovanović.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare