Sekretarijat za opšte poslove u Beogradu dodelio je posao obezbeđenja objekata Gradske uprave poznatoj firmi „Atlas sekjuriti doo“, koja ima sedište u glavnom gradu. Vrednost ovog posla iznosi 108 miliona dinara (sa PDV), čime je ova firma nastavila uspešnu saradnju sa institucijama Grada Beograda, budući da je i u prošlosti za potrebe obezbeđenja dobijala višemilionske poslove. Posle obezbeđivanja vakcinalnih punktova i spomenika Stefanu Nemanji, dobili su još jedan posao za koji će inkasirati skoro milion evra.

U konkurenciji dva ponuđača, Grad Beograd prihvatio je ponudu firme „Atlas sekjuriti“ koja je zbog niže cene od konkurenta dobila posao obezbeđivanja objekata Gradske uprave. Nadležna komisija procenila je da je ponuda zadovoljila sve uslove, zbog čega je Sekretarijat za opšte poslove zaključio okvirni sporazum sa firmom „Atlas sekjuriti“. Za posao obezbeđenja Gradske uprave zaradiće 108 miliona dinara (sa PDV), odnosno 915.000 evra.

Foto: Printscreen

Firma „Atlas sekjuriti“ ima dugogodišnju istoriju saradnje sa institucijama u glavnom gradu. Šira javnost prvi put je čula za ovu firmu tokom protesta stanovnika Banovog brda, koji su danima branili parkić od investitora – preduzeća “Niva bilding” koji je tu želeo da zida zgradu. U nameri da krenu sa radovima, u parkić je dolazilo i obezbeđenje – zaposleni u firmi Atlas sekjuriti, koji su „čuvali“ tu lokaciju od građana.

Foto: Video/Nova

To preduzeće za fizičko – tehničko obezbeđenje dobilo je brojne poslove i u javnom sektoru. Tako je tokom 2021. godine  u pregovaračkom postupku, dobilo posao obezbeđenja punktova za masovnu vakcinaciju i pripadajućeg magacina, a ugovor je vredan oko 10,2 miliona dinara. Uslugu spasilačkog obezbeđenja pružali su i u PD „25. maj – Milan Gale Muškatirović“, a trogodišnji posao ista firma dobila je i od Ratela.

„Atlas sekjuriti“ sklapao je ugovor i sa JP Beogradske elektrane, Narodnim pozorištem i Narodnim muzejom, sportskim centrima „Olimp“ iz Beograda i „Čair“ iz Niša, gradom Jagodina, kao i Dragačevskog sabora trubača u Guči.

Šefica odborničke grupe „Pravac Evropa“ Mila Popović kaže za Novu da još uvek nije jasno koliko će ova usluga zapravo da košta i podseća da je obezbeđenje gradske uprave nekoliko puta sprečavalo građane da pristupe javnim raspravama.

Mila Popović Foto: Vesna lalić/Nova.rs

„Interesantna činjenica u celom ovom angažovanju je da je Atlas Security ponudio usluge obezbeđenja za cenu od oko 52 miliona, a zaključuje se okvirni sporazum za do 108 miliona dinara. Dakle, nije jasno ni koliko će ova usluga da košta. Podsetimo se da je obezbeđenje gradske uprave nekoliko puta sprečavalo građane da pristupe javnim raspravama kao na primer za planove izgradnje za Makiš ili za plan za metro. To se očekuje od obezbeđenja gradske uprave u vreme SNS. Pre svega da štiti upravu od građana koji samo hoće da se izjasne o tome da ne žele da im se ugrožava vodoizvorište ili da se gradi metro po volji političara i investitora, a ne po meri građana ovog grada“, ističe ona i dodaje:

Pročitajte još:

„Svi njihovi podizvođači su tu da zaštite “ćef moćnika”, a ne da rade svoj pravi posao. Zbog toga što niko ne može da se održi na vlasti tako što koristi kordone obezbeđenja u skupštinama, ispred institucija radi sprečavanja građana da kažu na miran način šta misle i kako žele da žive, SNS gubi podršku i izgubiće Beograd na sledećim izborima. Ljudi koji nasiljem i silom vladaju ne mogu da pokore ovaj grad, niti mogu i žele da se bore protiv tog istog nasilja“, zaključuje Popović.

Firma „Atlas sekjuriti“ osnovana je 2013. godine, a na njenom čelu se dugo godina nalazi Veljko Simić. Da dobijaju velike poslove od grada potvrđuju i njihovi finansijski izveštaji, odnosno bilansi koji su iz godine u godinu bolju. Samo prošle godine „Atlas sekjuriti“ ostvario je neto dobitak u vrednosti od gotovo 64 miliona dinara, dok je godinu ranije, odnosno 2021. godine, taj dobitak iznosio 24 miliona dinara.

Direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) kaže za Novu da je „Atlas sekjuriti“ jedna od klasičnih paradržavnih firmi koja dobija poslove zbog bliskosti i sinergije sa političkim činiocima.

Nikola Jovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Javna je tajna da su bliski sa jednim ministrom u vladi Srbije, a da su pre toga dobijali brojne poslove u gradu Beogradu. Već su bili angažovani, bez ikakvog tendera, za Muzej grada Beograda, RATEL, vakcinalne punktove u gradu, Sportski centar ‘25. maj‘, JKP Beogradske elektrane, itd. Firmu, pored bliskosti sa ministrom i drugim političarima, karakterišu i incidenti, poput onog iz 2020. godine, kada je radnik njihovog obezbeđenja pretukao ženu bez povoda na Novom Beogradu“, jasan je Jovanović.