Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da se Srbija "nikada da nije služila nikakvim trikovima" i da će Srbija da ispuni, kako kaže, sve iz implemetnacionog plana o Kosovu, izuzev dela koji se odnosi na Ujedinjene nacije. On je najavio da će njegovi politički protivnici "uskoro dobiti zaslužen politički odgovor".

„Ono što sam rekao u Skupštini, Ohridu, Briselu i ono što sam rekao ‘petorki’ u Beogradu, ponavljam svakog dana. Za jotu se moj stav nije promenio ni pred kim. Ponoviću još jednom – pravno obavezujuće za Srbiju je kad stavim potpis ili pečat na nešto ili kad se sa tim verbalno, odnosno usmeno saglasim. Niko ne može da proizvede pravne posledice za Srbiju osim njenog predsednika ili u pojedinim slučajevima premijera ili ministra spoljnih poslova. Što se tiče ispunjavanja, Srbija će da ispuni i da radi svega što je rekla da radi na implementaciji. Uprkos tome što mislim da Priština neće ispuniti jedinu obavezu, a to je da u skladu sa sporazumima dostignutih u dijalogu formira ZSO. Sve što smo rekli da radimo na implementaciji – uradićemo. Ono što sam rekao da nećemo, to sam i danas ponovio, to je da nema govora u članstvu UN, organizacijama i institucijama UN i nema priznanja. Sve ovo ostalo što znači stvarnu normalizaciju odnosa, normalan odnos Srba i Albanaca, što znači odnose bez tenzija i sukoba – Srbija je spremna da primenjuje“, naveo je on.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

On je dodao da je pitanje da li će „neko drugi da primenjuje sporazume“.

Pročitajte još...

„Uskoro ću da ih pitam ko se to služio trikovima, a ko nije. Srbija ima svoju reč i nešto znači, a plašim se da nečiji potpisi do danas nisu značili ništa, jer da to nije tako, onda deset godina posle potpisivanja sporazuma ne bi smo pričali o ZSO. Naravno da meni nije lako da tripim najneodgovornije i najnesposobnije tipove u našoj zemlji, koji su uništili našu zemlju i u nacionalnom i ekonomskom smislu. Ali to ću ostaviti za neke druge dane i oni će dobiti zaslužen odgovor. Kao što ne mislim da Srbija treba da se povlači od bilo koga i da se stidi, tako ima mnogo manje da stidi od onih najgorih u njoj koji bi je uništili za pet minuta. Oni će dobiti svoj pravi politički odgovor“, rekao je Vučić.

Predsednik se osvrnuo i na situaciju u Ukrajini, koja je, kako kaže, otežala poziciju Srbije.

„Srbija se trudi da sačuva sebe od bilo kakvog stradanja. Mi bismo voleli da bi rat u Ukrajini stane istog sekunda. Mene ne interesuje ko će da pobedi ili ko će da izgubi, narod u Srbiji interesuje samo kad će mir. Nekad je ta reč bila najpopularnija na svetu, danas niko ne sme da je odgovori da ne bi dobio ćuške političke na nekog od mesta gde će da se pojavi, jer ‘nismo mi da bi ovde bio mir, već da bismo pobedili drugu stranu’. Što se tiče Srbije, mi želimo mir i smatram da će to nama doneti ovde ogromno olakšanje. Ali plašim se da ga neće biti, jer da hoće onda bi tu reč mnogi koristili. Ovako svi čekaju, ako ne svoju pobedu, onda izvestan poraz druge strane. Što se nas tiče, mi ćemo pokušati i dati sve od sebe, uz podršku naših partnera, sačuvamo mir u ovoj zemlji i u regionu“, rekao je Vučić.

Tajani: Više stabilnosti na Zapadnom Balkanu značiće manje ilegalnih migracija

Antonio Tajani označio je Srbiju kao zemlju koja ima „odlučujuću ulogu“ u očuvanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu i dodao da od toga zavisi i rešavanje pitanja migracija.

„Srbija je velika zemlja, koja ima veliku tradiciju, drevno partnerstvo sa Italijom i može da ima odlučujuću ulogu zajedno sa nama kako bi se garantovala stabilnost na jednom podričju od koje takodje zavisi rešavanje pitanja migracija jer što više ima stabilnosti to će biti manje ilegalnih migracija“, rekao je on na konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Antonio Tajani i Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Zahvalio je Vučiću na „velikim naporima“ koje je uložio kako bi se došlo do miroljubivog rešenja pitanja Kosova.

Rekao je i da je zahvaljujući Vučićevom angažovanju situacija na Balkanu mirnija.

„Mi konstantno saradjujemo, uvek sam ga molio da ne preduzima jednostrane odluke i njegov odgovor na to je uvek bio izuzetno pozitivan, pokazao se kao čovek od mira koji uvek želi da pronadje pozitivno rešenje u interesu svoje zemlje i stabilnosti regiona“, dodao je.

Italija, istakao je, podržava integraciju regiona u EU, što potvrdjuje i svojim prisustvom u svim zemljama Zapadnog Balkana.

„Italija želi da bude protagonista na Zapadnom Balkanu zbog toga što smatra da su ove zemlje privilegovani saradnici i strateški partneri“, dodao je.

Razgovor sa predsednikom Srbije ocenio je kao „plodan“.

BONUS VIDEO Vučić i epizoda: „Bol u desnoj ruci i stanje prostate“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare