Aleksandar Jablanović Foto: Medija centar Beograd

Lider Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović, koji je 20. aprila saopštio da odustaje od učešća na današnjim lokalnim izborima u četiri opštine na severu Kosova, kazao je za N1 da je odluka trebalo da bude doneta ranije, ali do zadnjeg momenta se nije znalo kakvu ulogu igra Centralna izborna komisija i Priština.

„Ovo su postali izbori koji su sve samo ne lokalni, i kao da je neko u Prištini priželjkivao da naš lokalni obračun između nekih srpskih političkih partija preraste u nešto veče i da povoda njima iz Prištine da se umešaju. Mi nismo u toj igri želeli da učestvujemo i mi smo jednostavno ispoštovali poziv naše države a i volju i raspoloženje ovih građana ovde, naših Srba, pošto vidite da i oni ljudi koji bi izašli i glasali za Partiju kosovskih Srba ne bi to uradili sa relaksiranom situacijom kakva bi trebalo da bude na izborima“, poručio je Jablanović koji je trebalo da bude kandidat za gradonačelnika Leposavića, piše N1.

Dodao je da je Priština pokazala „da ovo što naziva izborima nisu izbori za nas Srbe, ovo je samo provokacija“.

„Ako neko misli da se sa Srbima može vladati uz pomoć 10, 20 ili 200 glasova, taj onda dovoljno dobro ne poznaje Srbe“, istakao je Jablanović.

Na izborima učestvuje samo jedan politički subjekt iz srpske zajednice, a radi se o samostalnoj kandidatkinji za gradonačelnicu Zvečana Slađani Pantović.

PROČITAJTE JOŠ

Na izborima ne učestvuje ni stranka sa najvećom podrškom i Srba sa Kosova i zvaničnog Beograda – Srpska lista.

Prema poslednjim podacima o izlaznosti od 11 časova, izlaznost je bila veoma niska, u Leposaviću i Zvečanu ispod 0,5 odsto, u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici oko jedan odsto.

Reporterka N1 na terenu razgovarala je sa građanima srpske nacionalnosti koji su joj rekli da neće izaći na današnje izbore. Ona je navela da na izborima glasaju pretežno građani albanske nacionalnosti iz multietničkih sredina.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u govoru u Donjoj Gradini na komemoraciji žrtvama logora Jasenovvac rekao je da je na izbore na severu Kosova izašlo „svega nekoliko Srba u sve četiri opštine zajedno“.

BONUS VIDEO: Vučić: Naš narod je odlučio da ne izađe na izbore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar