Intervju koji je dao američki ambassador Kristofer Hil za portal Nova.rs izazvao je brojne reakcije. Predstavnici opozicije kažu da je intervju u najmanju ruku čudan, ali i nediplomatski.

Intervju sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država, Kristoferom Hilom, nije trajao dugo.

Svega pet minuta prvobitnog planiranog vremena, koja su potom produžena na 9.25 minuta, bilo je dovoljno tek da otvorimo najaktuelnije teme u čijem središtu je upravo predstavnik najmoćnije države na svetu u Srbiji.

S obzirom na to da, zbog zgusnutog rasporeda ambasadora Hila, nije bilo vremena da postavimo neka dodatna pitanja (koja će na svoj odgovor morati da sačekaju neku drugu priliku), fokus je bio na dve zanimljive fotografije.

Prva na kojoj su dva Aleksandra, predsednik Srbije Vučić i ruski ambasador Bocan Harčenko u Ruskom domu, a koja se “svidela” supruzi američkog ambasadora Džuli Hil.

Na drugoj su ambasador Hil i kontroverzni suvlasnik Milenijum tima Ivan Bošnjak, poznat po tome što njegove firme dobijaju veoma sumnjive konkurse od strane države ali i SLAPP tužbama protiv novinara koji izveštavaju o njegovom poslovanju.

PROČITAJTE JOŠ:

Đilas: “Čudan intervju, baš kao i Hilovo ponašanje”

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas ocenio je intervju kao čudan.

“Ceo intervju, od trajanja (9 minuta) do odgovora ambasadora Hilla deluje dosta čudno, baš kao i njegovo ponašanje i stavovi koje iznosi u poslednje vreme”, objašnjava Đilas i podseća da je Hil dan po završenim izborima izjavio da se raduje nastavku saradnje sa Vladom Srbije, odnosno Vučićem.

„Aposlutni isto su izjavili i predstavnici ruskog ministarstva spoljnih poslova. Potom je opoziciji preporučivao da ne protestuje zbog krađe nego da ode kući i odmara preko praznika” kaže Đilas.

“Posle zahvaljivanja Ane Brnabić ruskoj obaveštajnoj službi i izjave g. Harčenka da mu je Vučić rekao da iza protesta stoji zapad, g. Hill je izjavio da Rusija želi da odvoji Srbiju od evroatlantskih saveznika. Na moju tvrdnju da medije koji svakodnevno objavljuju da Zapad preko opozicije ruši Srbiju ne uređuje Putin, nego Vučić i da su Vučićević, Milovanović, Mitrović i ekipa Vučićevi, a ne ruski ljudi, nije odgovorio” rekao je Đilas.

On napominje da na sve to saznajemo da njegova supruga lajkuje objavu na instagram nalogu Aleksandra Vučića.

“I to u vreme kada pola sveta govori o tome da je Vučić autokrata i da je krao na izborima. Da stvar bude čudnija gospođa Hill je lajkovala objavu o poseti predsednika Srbije i ruskog ambasadora Ruskom domu koja je služila da pokaže neraskidivu povezanost Srbije i Rusije”, kazao je Đilas.

Dragan Đilas Protest ispred RIK-a Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Komentarišući izjavu Hila da je sa Bošnjakom pričao o grožđu, Đilas kaže da je Hil je možda i zaista o tome pričao.

„Ali šta je uopšte radio u vinogradu koji se proteže na stotine hektar čoveka vlasnika kompanije čiji se enorman ekonomski rast poklapa sa periodom najveće korupcije u Srbiji i čija povezanost sa režimom nije sporna, to nije objasnio“, ističe on u izjavi za naš portal i dodaje da je komentar ambasadora Hila o porodici našeg urednika, Vojislava Milovančevića, krajnje neprimeren.

 “O pominjanju porodice novinara na način koji čak ni u šali nije dozvoljen, da i ne pričamo. Sve u svemu teško je objašnjivo sve što gospodin Hil govori i radi. Možda ćemo objašnjenje dobiti uskoro kroz njegov intervju nekom mediju koji nije Nova.rs”, objašnjava Đilas.

Aleksić: “Hilovi odgovori nediplomatski”

Miroslav Aleksić, predsednik Narodnog pokreta Srbije kaže za Novu da se ambasador Hil jako loše snašao na pitanja koja nije očekivao, te da je dao odgovore koji nisu diplomatski.

 „Deluje da je ‘uhvaćen’ takvim pitanjima. Posle dugo vremena video sam da jedan novinar postavi ozbiljna pitanja ambasadoru, što se posebno odnosi na predstavnika SAD. To su ključna pitanja jer mnogima od nas u Srbiji nije jasno kako ambasadori Rusije i SAD samo u Srbiji imaju identičan stav vezan za izbornu krađu. Sa druge strane, simptomatično je da se Vučić sa njima igra. Jedan dan je sa jednim, a onda neki drugi sam sa drugim, obojica ga podržavaju što navodi na zaključak da su to interesi. Pre lični, nego interesi njihovim zemalja“, ističe Aleksić za Novu.

Komentarišući izjavu Hila u kojoj je rekao da je sa suvlasnikom „Milenijum tima“ pričao samo o grožđu, Aleksić poručuje da to nije izgledalo kao kada se neko na ulici fotografiše sa ambasadorom.

Miroslav Aleksić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Pa nije baš obična slika kao kada bi neko na ulici tražio da se fotografiše sa njim, kao što je odgovorio. Svi u Srbiji znaju ko je Milenijum tim, jako dobro znaju oni koji podržavaju Vučića da Milenijum tim bez tendera dobija poslove od države punih 10 godina unazad. Tužbama zasipaju medije, opozicione političare, to je njihov izbor da se obračunaju sa svima. Ambasador SAD mora da shvati da nije ovde da zastupa stavove jedne firme, već stavove svoje zemlje“, podvukao je Aleksić.

Što se tiče zajedničke fotografije Aleksandra Vučića i Aleksandar Bocan Harčenak, Aleksić odgovara da je to tek „posebna situacija koja mnogo toga govor“i.

„To je tek posebna situacija jer nam pokazuje bliskost sa Vučićem. Možda je ona nespretno lajkovala Bocan Harčenka, ali očigledno da lajkuje sve što radi predsednik Vučić. Kako sam čuo od nekih kolega, supruga ambasadora Hila čest je član na sastancima i takođe sam čuo da je njen odnos sa porodicom Vučić na mnogo dubljem nivou od profesionalnog“, naglasio je Aleksić.

PROČITAJTE JOŠ:

Kada je reč o izjavi vezanog da građani treba da idu na praznike, Aleksić poručuje da je to sramotno. 

„To je sramotna izjava za jednog predstavnika tako moćne zemlje koja zasniva državu na ljudskim pravima, demokratiji, vladavini prava i institucija. Svima je danas jasno da su izbori pokradeni, posebno u Beogradu i to kao nikada do sada. To govori CRTA, ODIHR, svi koji su uključeni u izborni proces, svi osim vlasti. Ambasador time šalje poruku da njima nije bitna volja građana Srbije, već kontinuitet politike Aleksandra Vučića koji izdaje sve interese Srbije zarad opstanka na vlasti“, zaključuje Aleksić. 

Ponoš: “Hil još uvek na odmoru”

Lider stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš rekao je za Novu da njemu izgleda kao da je ambasador Hil još uvek na odmoru, parafrazirajući njegovu raniju izjavu da protesti treba da prestanu i da svi treba da idu na odmor.

„Ovakve izjave američkog ambasadora pokazuju da se on još uvek nalazi na odmoru. Na mene je pre svega najveći utisak ostavio novinar, sjajan intervju je uradio Vojislav MIlovančević, a što se tiče izjava ambasadora Hila, kao da je još uvek na odmoru“, rekao je Ponoš za Novu.

Zdravko Ponoš Utisak nedelje Foto:Ivan Dinić/Nova

Na pitanje kako komentariše izjavu Hila da je sa jednim od suvlasnika „Milenijum tima“ razgovarao o grožđu, Ponoš je odgovorio da je praksa da ambasador zna sa kim se sastaje.

„Možda su oni razgovarali stvarno samo o grožđu i vinu, ali obično ambasadori vode računa sa kim se sastaju i razgovaraju. To nije bio slučajan prolaznik sa kojim se našao na ulici, pa se fotografisali. Ovde je morao da zna ko je vlasnik Milenijum tima“, objasnio je Ponoš u izjavi za Novu.

Milivojević: “Nisam ja tu da učim goste kako da se ponašaju”

Narodni poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević kaže za portal Nova.rs da mu ne smeta to što je Hil blizak sa Vučićem ali mu smeta što ambasador nije dosledan.

“Tamo gde on živi ima jedan moral i jedno shvatanje politike i političke realnosti, a tamo gde privremeno gostuje, četiri godine, ima drugačiji opažaj realnosti. Očigledno je da on ima jedan moral u SAD, a drugi koji pokušava da nametne da je važeću u Srbiji. Problem gospodina Hila je u tome što on ovde živi četiri godine, a ja planiram da provedem čitav život, i nisam ja tu da učim goste kako da se ponšaju, on će na kraju svog mandata odavde otići, kao što će posle svog mandata Aleksandar Vučić otići u Zabelu, onda ćemo morati mi da popraljamo štetu koja je napravljena prećutkivanjem teških krivičnih dela koje je vršio Aleksandar Vučić”, rekao je Milivojević za naš portal. 

Srđan Milivojević Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

I dodao da on nikada neće odustati od zapadnih vrednosti bez obzira na to što neki predstavnici odustaju od njih. 

“Ja ću ostati posvećen izgradnji najboljih mogućih odnosa sa SAD i zapadnom Evropom, nikada kao član Demokratske stranke, neću odstupiti od evropskih vrednosti i ideala čak i kada njihovi zvaničnici budu odustajali od proklamovanih i prihvaćenih civilizacijskih tekovina koji važe u njihovom društvu”, zaključuje Milivojević.

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović kaže za Nova.rs da je politika koju vodi Aleksandar Vučić obezbedila ambasadoru Hilu lagodnu poziciju.  

Nebojša Zelenović Foto: Nova

“U trenutku kada je Kristofer Hil davao izjavu vezanu za rezultate izbora u Srbiji nije imao informaciju o tome koje su razmere krađe bile, da je znao sigurno ne bi dao takvu izjavu. Vučićeva pogrešna politika na KiM, koja je kulminirala skandalom u Banjskoj, učinila je da Kosovo dobije sve, struju, tablice, vize, a evo i najmodeenije bojevo naoružanje, a Srbija ništa, osim vatrometa na Dan Republike Srpske. Hil je uspeo da veže Vučića u čvor, zbog čega je njegova pozicija dosta komforna, što se iz priloženog može videti. 

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar