Irinej za Nova.rs: KiM deo Srbije – jedino što ćemo podržati

Politika 08. sep. 202012:20 > 13:1336 komentara
Podeli:
Hram Svetog Save Patrijarh srpski gospodin Irinej
Patrijarh srpski gospodin Irinej Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

"Jedini dogovor koji Srpska pravoslavna crkva prihvata jeste onaj u kojem su Kosovo i Metohija u sastavu Srbije”, rekao je za portal Nova.rs patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, komentarišući pregovore koji su se prethodnih dana odvijali između Beograda i Prištine.

“To je apsolutno stav Crkve i tu se ništa nije promenilo. Još ćemo da vidimo u kom pravcu idu pregovori između srpske i albanske strane, još uvek se upoznajemo sa materijom”, rekao je za naš portal poglavar SPC, dodajući da, ukoliko usledi poziv, oni će se uključiti u pregovore oko Kosova.

PROČITAJTE JOŠ...

“Ako nas neko pozove i da nam priliku, mi ćemo se uključiti u razgovore oko Kosova. U suprotnom ćemo svakako pratiti kako se odvija proces pregovora”, rekao je Irinej.

Prema njegovim rečima predstavnici SPC čekaju da čuju kako glasi izvorni dogovor, te on lično, kao i Crkva, podržavaju ideju da se normalizuju odnosi između Albanaca i Srba.

“To bi bilo normalno. Neophodno je uspostaviti dobar odnos između ta dva naroda“, poručio je za Nova.rs patrijarh Irinej.

Podsetimo, prethodnih nedelju dana su intezivirani razgovori između Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa. Prva rudna razgovora održana je u Vašingtonu,  gde su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti parafirali „istorijski sporazum” o poboljšanju ekonomskih odnosa, čijem je potpisivanju prisustvovao i predsednik najmoćnije države sveta Donald Tramp. Nakon toga, usledili su briselski razgovori na kojem su, pored Vučića i Hotija, bili visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar