Foto:TANJUG/BUDUCNOSTSRBIJEAV

Tema Zajednice srpski opština, imovine i finansijskih zahteva Beograda prema Prištini i u obrnutom smeru, kao i tema nestalih i interno raseljenih lica, bile su na agendi današnjeg sastanka delegacija Beograda i Prištine u Briselu.

Kako je rekao predsednik Vučić, najvažnija pitanja stižu za sto na pregovorima.

„Imamo suprotna mišljenja i stavove, nisam nezadovoljan. Očekujemo da se razgovara o ekonomskom planu oporavka zapadnog Balkana. Ne očekujem onoliko novca koliko i ranije, ali zahvalni smo – svaka vrsta pomoći će dobro doći Srbiji, podići će naše ekonomske performanse. Da vidimo konkretno i na koliko novca i koliko projekata možemo da računamo“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Evropska unija nastavlja da bude fasilitator razgovora.

„O svim političkim temama razgovaramo sa EU, oni su sagledali rezultate sporazuma u Vašingtonu. Nama su ključna pitanja nestale osobe, interno raseljena lica i ekonomska pitanja suština je slobodan protok ljudi, roba i nema mogućnosti za uvođenje taksi i tarifa, što je užasno važno. U planu su mehanizmi za interno raseljene osobe, uvid u sve arhive – imamo oko 1000 Albanaca i 530 Srba koji se vode nestali“, rekao je na kraju Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare