Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Američki predsednik Donald Tramp, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potpisali su danas u Beloj kući ekonomski sporazum.

  • Sastanak tri delegacije održan je najpre juče, kada su se takođe u 17 sati predstavnici Beograda i Prištine sreli u Beloj kući sa Robertom O’ Brajenom, savetnikom za bezbednost predsednika Trampa, i Ričardom Grenelom, predsednikom izvestiocem za dijalog Beograda i Prištine.
  • Teme koje su dominirale sastankom bile su vezane za ekonomiju, a takav sporazum se i očekuje.
  • Već na početku sastanka pojavile su se spekulacije da je Srbiji ponuđeno da prizna Kosovo, što je novinarima potvrdio i ministar Siniša Mali. Grenel je, međutim, te navode demantovao.
  • Po završetku sastanka, predsednik Vučić rekao je da je napravljen izvestan napredak u razgovorima, i da se nada da će Tramp prisustvovati potpisivanju sporazuma
  • Bela kuća potvrdila je da će Tramp prisustvovati potpisivanju sporazuma
  • Očekuje se da će premijer Hoti i predsednik Vučić dobiti nekoliko minuta nasamo sa Trampom
  • Nije i dalje poznato kako će izgledati sporazum koji će dve strane potpisati.

18:47 Čestitke

18:33 Vučić: Priština nije priznata

“Mi smo napravili bilateralni sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ne trilateralni. Treća strana nije priznata, što je za nas veoma važna”, rekao je Vučić srpskim medijima nakon sastanka sa Trampom i Hotijem.

„Zahvalan sam predsedniku Donaldu Trampu na tome što je napravio dug bilateralni susret sa delagacijom Srbije. Proveo sam više od 15 minuta sa predsednikom Trampom. On je iskazao želju da dođe u Srbiju, zato sam u zvaničnom delu ponovio naš poziv da dođe u našu zemlju”, rekao je Vučić.

18:26 Šta se navodi u sporazumu?

Kako piše „Blic“, Priština će prema potpisanom sporazumu pristupiti inicijativi Mini šengen, bez odlaganja će početi izgradnja mreža novih puteva i pruga koje će bolje povezati region, a u Beogradu će biti otvorena kancelarija Američkog fonda za razvoj.

U sporazumu se, prema tim navodima, nalaze i brojna rešenja, poput priznavanja sertifikata, ukidanja mogućnosti uvođenja jednostranih trgovinskih barijera, ukidanje dosadašnje kolone kamiona i vozila na administrativnim prelazima i olakšava se građanima slobodno kretanje, priznavanje diploma i profesionalnih sertifikata.

18:15 Tramp: Istorijski

Kako piše Njujork Tajms, Donald Tramp je ocenio potpisivanje sporazuma kao „istorijsko“.

„Istinski, ovo je istorijski. Unapred se radujem što ću posetiti obe zemlje u ne tako dalekoj budućnosti“, piše Tajms. 

18:10 Rojters: Veliki korak napred

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Rojters, ocenio da je ima još mnogo neslaganja između Srbije i Kosova, ali da je ovo veliki korak napred. Kosovski premijer Avdulah Hoti ocenio je da je „ovo veliki korak napred“ koji treba da vodi ka međusobnom priznanju dve zemlje. Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Robert O Brajen ocenio je da će jačanje ekonomskih veza između Srbije i Kosova dovesti i do političkog rešenja.

18:05 Tači pozdravio potpisivanje sporazuma

 

17:52 – Tanjug: Trampov asistent rekao da su Srbija i Kosovo potpisali sporazum

Sporazum između Prištine, Beograda i SAD potpisan je, saopštio je Tanjug pozivajući se na neimenovanog Trampovog asistenta.

17:48 – Fotografija pokazuje potpisivanje sporazuma, uskoro i obraćanje

17:35 Sastanak kasni

Dok sastanak između tri strane kasni, predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj pozvao je premijera Avdulaha Hotija da ne potpiše sporazum sa Srbijom u Beloj kući, ako taj tekst uključuje i pitanje jezera Gazivoda, i najavio mogućnost da zbog toga napusti vladajuću koaliciju. 

Predsednik Vučić ranije je stigao na sastanak u Belu kuću.

17:22 Poslednje provere sporazuma od strane srpske delegacije…

View this post on Instagram

Poslednja provera pred potpisivanje.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

17: 20 Šta Grenel kaže?

O tome kako ide dijalog nakon prvog dana govorio je za „Newsmax“ Ričard Grenel, specijalni izaslanik Bele kuće.

Grenel je potvrdio da je tokom prvog dana pregovora bilo izvesnih iznenađenja, ali je to za njega bilo očekivano i dobro.

17:10 Analitičari o sporazumu za Nova.rs

Sporazum Beograda i Prištine, koji uskoro treba da bude potpisan u Beloj kući, neće biti konačno rešenje za kosovski problem, već samo korak ka tome. Kako sagovornici portala Nova.rs navode, srpska strana nije trebalo da bude iznenađena i verovatno je bila upoznata jučerašnjom ponudom sa spornom tačkom 10, u kojoj se kao stavka pominje “međusobno priznanje”.

Ko će profitirati od sporazuma  – čitajte u posebnom tekstu.

16:55 Počinje ceremonija pred sastanak delegacija u Beloj kući

Ceremonija će prethoditi potpisivanju sporazuma u Ovalnom kabinetu. Prema pisanju medija, u Belu kuću stigao je i predsednik Vučić.

16: 45 Delegacije: Priština-Beograd – 8:4

Ko je predstavljao Srbiju u Vašingtonu?

Foto: TANJUG/ INSTAGRAM/BUDUCNOSTSRBIJE

Vučić je na sastanak u Beloj kući poveo aktuelnog ministra finansija Sinišu Malog, predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža i Marka Đurića, direktorka Kancelarije za Kosovo i Metohiju. U timu nema ministra spoljnih poslova, ministarki pravde i evropskih integracija, uopšte nikoga ko bi svojom stručnošću mogao da doprinese možda i odlučujućoj borbi za KiM. Za razliku od beogradske, prištinska delegacija bila je i „pretrpana“, a koliko bi brojna bila da su pristali da u SAD odu i predstavnici opozicije, posebno je pitanje.

U posebnom tekstu možete čitati o tome šta eksperti kažu o sastavu srpske delegacije.

16:30 Rekapitulacija – šta smo sve do sada videli

Šta se tačno dogodilo na prvoj rundi sastanka između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija, odnosno delegacija Beograda i Prištine u Beloj kući, nemoguće je reći sa sigurnošću. Koplja su se, međutim, u medijima i u izjavama srpskog tima lomila oko misteriozne „tačke 10 sporazuma“. Obe strane obavezuju se na međusobno priznanje i zaštitu etničkih manjina – piše u tački 10 dokumenta koji je danas predstavljen predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, rečeno je Tanjugu u delegaciji Beograda u Vašingtonu.

Usledila je opšta panika u srpskim medijima, koji su se utrkivali koji će snažniji naglasiti predsednikovo odbijanje da prizina kosovo. Kako je to sinoć izgledalo pogledajte u ovom tekstu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare