Foto: Printscreen/TvPink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka u Beloj kući da građani Srbije mogu da odahnu, jer neće biti priznanja Kosova.

“Mi smo napravili bilateralni sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ne trilateralni. Treća strana nije priznata, što je za nas veoma važno”, rekao je Vučić.

PROČITAJTE JOŠ...

“Zahvalan sam predsedniku Donaldu Trampu na tome što je napravio dug bilateralni susret sa delagacijom Srbije. Proveo sam više od 15 minuta sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država. On je iskazao želju da dođe u Srbiju, zato sam u zvaničnom delu ponovio poziv da dođe u našu zemlju”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, ovaj sporazumom se regulišu odnosi naše zemlje sa najvećom silom sveta.

“Nema te ‘tačke 10’, nema priznanja Kosova, Srbi mogu da odahnu. Prištinska strana se protivila tački koja se odnosi na Gazivode, ‘Mini Šengen’ i na onu koja se odnosi na međusobno priznanje diploma”, naveo je on, ponavljajući da je postigunut dobar sporazum za Srbiju.

„Za nas je predviđeno otvoranje Fonda za razvoj Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu. Toga nema u Prištini. To će značiti jak signal kreditnim agencijama i investitorima, kako američkim tako i svih drugih sa Zapada”, naveo je Vučić.

Dogovorena podela Gazivoda 

Vučić je rekao da je sporazumom predviđeno podela energetskih resursa jezera Gazivoda.

“Mi smo bili za jer nismo do sad imali ni kilovat struje sa Gazivoda. Zato se albanska strana protivila tome. Ovo je za nas odlično, a u Prištini je izazvalo velike nemire”, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je kazao da se, kad je u pitanju 5G mreža, Srbija obavezala da će raditi sa ozbiljnim trgovicima, te da će uraditi sve bezbednosne kontrole na aerodromima kako bi ostvarila bezvizni režim sa SAD.

„Dogovorili smo moratorijum da Kosovo neće narednih godinu dana tražiti pristup u međunarodnim organizacijama“, naveo je on.

PROČITAJTE JOŠ...

Vučić je rekao da je Američka delegacija, tokom sastanka insistirala da Srbija pozove Izrael da prizna nezavisnost Kosova.

“Mi smo rekli da to ne želimo da uradimo, jer time rušimo svu svoju politiku. Rekli smo da neće biti za to, ako se Priština i Izrael dogovore, neka se dogovore. Mi smo u svom dokumentu sa Amerikancima ponudili Izraelu da prebacimo ambasadu kod njih, ako budu poštovali Srbiju”, rekao je prvi čovek države.

Posle sastanka u Vašingtonu, srpska delegacija, najavio je Vučić, putuje u Brisel.

Komentari

Svi komentari (9)