Kandidat za gradonačelnika Beograda koalicije “Srbija protiv nasilja”, Vladimir Obradović, rekao je u intervjuu za dnevni list “Nova” da je uveren da će se u najvećem gradu u zemlji biti novog glasanja i da je trenutno sav fokus opozicije na međunarodnoj nezavisnoj istrazi izbora u Srbiji.

Naprednjaci se nisu pojavili na sednici Skupštine grada Beograda u ponedeljak, te zbog toga nije bilo ni kvoruma za njeno održavanje. Vladimir Obradović, pored toga što ističe da je uveren da će biti novih izbora u glavnom gradu Srbije, podvlači da je opozicija ovog puta jasno pobedila u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ...

“Oni sa ovom krađom i sa svim ostalim nisu u stanju da formiraju vlast i to nije slučajnost. Ako pogledate i rezultate izbora iz 2022. godine, videćete da postoji trend pada SNS i SPS, kao i trend rasta opozicije”, navodi on.

Šta su dalji koraci opozicije posle odlaganja konstutivne sednice Skupštine grada?

Što se grada tiče, mi čekamo zvaničnu informaciju za nastavak sednice 1. marta. Nakon toga ćemo se dogovoriti o konkretno delovanju, kao što smo se dogovarali i svakako ćemo imati zajednički stav i nastup.

A šta mislite da će biti epilog svega?

Ja sam ubeđen da ćemo ići na nove izbore. Samo, ovde ima mnogo pravnih varijanti kako oni misle to da izvedu. Može da se dogodi da se 1. ne konstituiše Skupština grada Beograda i onda se pristupa odmah izbornim radnjama. Druga opcija je da oni sada konstituišu gradski parlament 1. marta, videli smo da je Branimir Nestorović rekao da su mu dva odbornika “odbegla”, pa da se mesec dana čeka izbor gradonačelnika… Ima tu mnogo opcija, ali sam siguran da će do ponovljenih izbora doći.

Kako ste vi videli to što su naprednjaci odbili da se pojave na sednici? Šta mislite, zbog čega su tako postupili?

Da bi se konstitutisao novi saziv, neophodno je da postoji većina odbornika. Oni da su pristupili tome, mi bismo znali ko su ta dva odbornika koja su oni kupili i sve bi karte bile otkrivene. Mislim da oni i dalje kalkulišu sa rokovima i sa tim šta im je u ovom trenutku, u skladu sa njihovim istraživanjima i drugim signalima, najmanje štetno da urade.

Vladimir Obradović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

A ima li njihovo nepojavljivanje veze sa tim da bi morao da se formira novi Privremeni organ u Beogradu?

To je odlično pitanje, jer oni sada zloupotrebljavaju Privremeni organ, jer on, po zakonu, donosi odluke koje su tekuće i neodložne. Međutim, oni tu donose odluke koje su mimo od toga samo zato što imaju većinu. Ukoliko bi se konstituisala nova gradska skupština, bez izbora gradonačelnika, onda bi sledeći Privremeni organ morao da odražava sliku poslednje konstituisane skupštine i u tom slučaju ne postoji matematika u kojoj bi SNS i SPS imali većinu, osim da im to direktno da Nestorović ili neko od njegovih odbornika. Mislim da je to nešto što oni ozbiljno uzimaju u jednačinu prilikom odluke da li će ili neće konstituisati gradski parlament.

Da li vam deluje da je sve što se desilo posledica međunarodnog pritiska, odnoso Rezolucije EP? Da li je neophodno insistirati na međunarodnoj istrazi izbora pre izlaska na njih?

Sada sav fokus mora biti na međunarodnoj nezavisnoj istrazi. Ako pogledamo širu sliku i ako se setite svih događaja koji su se izdešavali unazad – mi kao opozicija idemo stabilno napred, pravimo male korake i uspehe, ali oni kontinuirano vode do toga da imamo slobodne i demokratske izbore na kojima će građani slobodno moći da iskažu svoju volju. Fokus u ovom trenutku je, podvlačim, međunarodna istraga. Evropski parlament je doneo rezoluciju koja je vrlo jednoznačno rekla šta se u Srbiji dešavalo, da se takva istraga traži i smatram da je to logičan i pravi sledeći korak koji bi trebalo da nam svima pomogne, a prvenstveno građanima Srbije, da imaju prave i slobodne izbore.

Dakle, vi ne prihvatate nove izbore ukoliko ne dođe do međunarodne istrage i poboljšanja uslova?

Ta međunarodna istraga će doći, a mi se zalažemo da se nalazi te istrage prihvate, primene i da onda imamo izbore.

Ako sam dobro razumeo, nećete učestvovati na izborima pod ovakvim uslovima?

Ponoviću – prva sledeća stvar o kojoj mi razmišljamo je međunarodna istraga. Takođe, očekujemo izveštaj ODIHR koje bi trebalo uskoro da se pojavi i na osnovu toga ćemo doneti dalje odluke.

Vladimir Obradović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Naprednjaci su tvrdili da imaju većinu koju ne čine samo dva odbornika iz grupacije Branimira Nestorovića, a u javnosti su pojavili navodi da je SNS prišao i nekima iz vaše koalicije. Imate li poveranje u vaše odbornike?

Naravno, imamo poverenje u odbornike koji su na našoj listi, a ti navodi takođe služe da bi se skrenula pažnja. Oni što mi moramo stalno da podvlačimo – opozicija je ovog puta jasno pobedila u Beogradu, a oni sa ovom krađom i sa svim ostalim nisu u stanju da formiraju vlast. Ovo nije slučajnost, jer ako pogledate i rezultate izbora iz 2022. godine, videćete da postoji trend pada SNS i SPS, kao i trend rasta opozicije. Oni su izgubili, ne mogu da formiraju vlast, ali da li će oni da potkupljuju, podmićuju i sl. je sasvim druga tema. Ponavljam, mi verujemo našim odbornicima i ne mislim da će biti preletanja sa ove strane.

Aleksandar Šapić je formiranje nove gradske vlasti s njim na čelu poistovetio sa odbranom nacionalnih interesa. Kako vam to deluje?

Strašno je koliko taj čovek deli narod i građane Beograda. Ta njegova retorika nije primerena za nekoga ko pledira da vodi jednu dvomilionsku evropsku metropolu. Iz njega progovara radikalski rečnik i sada se vidi odakle ta koalicija sa Vojislavom Šešeljem u Beogradu. Takav čovek ne sme da vodi skupštinu stanara, a kamoli Beograd. On širi podele i mržnju među građanima. Da li su te podele etničke, verske, prema seksualnom opredeljenju, jedini je cilj je da se širi mržnja i da se građani dele. Ono što bi on trebalo da kaže jeste zašto se ovaj grad raspao za 10 godina vlasti SNS. Zašto ne možemo da se vozimo ulicama, a da nam se ne odvali točak na automobilu? Gde odlaze silni milioni iz budžeta? To su gradske teme, a iza ovoga što on priča stoji namera da se skrene pogled sa onoga što je važno ljudima u Beogradu.

Vladimir Obradović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Brojni analitičari ističu da će ponavljanje izbora u Beogradu način da se naprednjaci reše Šapića. Očekujete li da on izađe na crtu opoziciji ponovo u glavnom gradu?

Rano je za takve procene i licitacije. Mi sada vidimo da je ponovo aktuelna priča oko tog njihovog pokreta. Verujem da će u okviru toga verovatno biti i novih dogovora ko i kako će da nastupa, sa kojim imenom i sa kojim kandidatom. Mislim da je rano davati procene u ovom trenutku.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar