Nenad Rašić Foto:Medija centar Beograd

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj Vladi i predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić u intervjuu za Nova.rs kaže da nema sumnje da su pucnji na dečaka i mladića u Gotovuši pored Štrpca očigledan pokušaj ubistva.

U javnosti su se nakon tragedije u kojoj su na Badnji dan u blizini Štrpca ranjeni Stefan (11) i Miloš Stojanović (21) pojavile dve verzije događaja. Prema prvoj, koja je i verovatnija, Albanac Azem Kurtaj, inače pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga, namerno je pucao pravo u dečake koji su u tom trenutku nosili badnjak i reč je o pokušaju ubistva. Prema drugoj, koju je izneo njegov advokat, Kurtaj je pucao u vazduh i asfalt, pokušavajući da se odbrani od Srba koji su ga navodno napali.

Tim povodom Rašić za Nova.rs kaže:

„Verzija u kojoj je on navodno bio napadnut i okružen, to je priča njegovog advokata i ja joj ne bih dao posebnu važnost. Koliko ja znam, iz pravnog ugla gledano, tu nema nikakve sumnje da je pucaon u pravcu dečaka i momka. Šta god da je to bilo u pitanju, rikošet ili direktan pogodak, to u ovom trenutku nije relevatno. Ja se rukovodim onim što stoji u optužnici, da je reč o pokušaju ubistva i to će tako i ostati. Ono što nije dovoljno jasno, to je to drugo njegovo pucanje. I pre toga je pucao u vazduh. Ja nemam sumnje u to da je sa namerom pucao u decu i pokušao ubistvo. Ono što sam takođe saznao jeste da je počinilac i ranije bio sklon nekim izjavama koje su bile neprilične. Tim više bih voleo da njegove kolege bude pozvane da svedoče o njegovom opštem ponašanju, izražavanju nacionalizma, a to bi ako se desi moglo da potvrdi da ovo nije bio slučajni rikošet“.

Ranjeni Stefan Stojanovic 11 godina Foto:Kosovo-Online

Da li ste zadovoljni reakcijom kosovske policije?

Ja sam među prvima što se Srba tiče saznao da je počinilac uhapšen, zbog toga što sam bio na stalnoj vezi sa ministrom policije. S obzirom na sve okolnosti, da je reč o deci, da se sve desilo na tako veliki praznik, mislim da je reakcija policije morala da bude duplo brža i bolja nego inače i na moje veliko zadovoljstvo i sreću kada mi je ministar javio da je počinilac uhapšen, osećao sam se znatno bolje. Mi imamo jednu dugu i lošu tradiciju etnički motivisanih incidenata i nažalost počinioci su ostali nekažnjeni. Zato mislim da bi ovo mogao biti uspeh godine kosovske policije, jer su u tako kratom roku uspeli da identifikuju i uhapse počinioca.

Da li mislite da će biti i adekvatno kažnjen?

Apsolutno verujem da hoće, jer ono što sam dosad uspeo da vidim, ono što je tužilac sastavio, a sudija potvrdio time što je produžio pritvor na 30 dana meni govori da je rešenost velika. Da se razumemo to je deo njihovog posla, oni treba da budu rešeni da poštuju zakon, ali mislim da je prateća politička osuda na najvišem mogućem nivou. Od predsednice, premijera, preko svih ministara i diplomata, a to mi govori da niko nije sa zadrškom izjavljivao ništa u vezi ovog slučaja, osim da je to jedan strašan zločin koji treba sankcionisati i rešiti u najkraćem mogućem roku.

Pročitajte još...

Koliko je sve ovo što se desilo podiglo nivo straha među Srbima na KiM, kakva je trenutna atmosfera?

Često imam običaj da kažem “zamislite kad nenormalno postane normalno”. Mi u poslednjih nekoliko godina živimo tako da nam je to nenormalno stanje postalo svakodnevica i naučili smo se da živimo s tim. Ovo je uznemirilo sve nas, svi imamo porodice, ali imamo i rešenost da opstanemo ovde. Moram da skrenem pažnju na to da su međusobni odnosi na najnižoj mogućoj tački, ni na koji način nije bilo mesta za komunikaciju i rešavanje ovakvih problema, nego samo konfrontaciju.

Da li mislite da je upravo to konstantno obostrano dizanje tenzija imalo uticaja na to da se ovako nešto desi?

Moglo bi da bude, jer svedoci smo da posle određenih jakih prepucavanja i teške terminologije, imamo neki izolovani incident koji ima etničku netrpeljivost kao bazu. Prema izveštajima tih incidenata je mnogo manje, ali na to se može reći da je i manji broj Srba. I to nije način na koji se rešavaju stvari, ali jeste ako bismo mi pragmatičnim pristupom u saradnji sa predstavnicima kosovske policije preduzeli preventivne mere da se ovako nešto ne desi. To možemo učiniti samo ako imamo dobar plan, strategiju, koja bi sprečila ovakve događaje. A pored toga da svi kosovski zvaničnici, kao što je sada i bio slučaj, a ja ću tražiti od premijera da to bude još glasnije, ne samo da osuđuju ovakve događaje, već da bez zadrške i ustezanja propagiraju mir. Tako bi se poslala poruka da nijedan ovakav ili sličan slučaj neće proći nekažnjeno. Ako je vladavina prava prvi i osnovni cilj premijera, evo dokažite da je zaista tako.

Foto: Printscreen AP/Video

Imali smo u nedelju dva protesta praktično u isto vreme. Jedan u Štrpcu koji je organizovala Srpska lista upravo zbog ranjavanja Stefana i Miloša Stojanovića, i drugi u Kosovskoj Mitrovici koji je organizovan protiv Srpske liste. Kakvo je vaše mišljenje o tome?

Ako bih trebalo da analiziram i jedan i drugi protest, ovaj u Štrpcu je prikaz stare, ustaljene metode SNS, koja sa svojim mehanizmima, autobusima i naravno ucenjujući, vodi ljude na skupove. Ideja skupa je sasvim na mestu, ali metodologija kako se na skupove dolazi je zabrinjavajuća. Pogotovu kada na tim skupovima predstavnici Srpske liste govore o opstanku, nepredaji ili uslovima za život, a oni su upravo sinonim za predaju ili prodaju bolje reći, za podelu srpskog zemljišta albanskim biznismenima, davajuće im vikendice i placeve da bi mogli da rade, za neku ličnu materijalnu korist. Protest kao protest jeste na mestu, ja bih se rado pridružio, ali kad tu ne bi bilo ljudi koji su sinonim za sve narbojano. Što se tiče protesta u Mitrovici, ono što je rečeno jeste suština, ali ne vidim neku organizovast i cilj, želju za pomirenjem. Naš najveći problem je nastao još 2013. kad smo izbačeni iz procesa donošenja odluka. Dobra je stvar protest u Mitrovici, ali je bio malo površan. U svakom slučaju tu vidim potencijal ljudski, intelektualni, moralni, da i na severu nastane jedna grupacija koja će se zalagati za autentičnu politiku Srba sa Kosova. Ne onu diktiranu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći o siutuaciji na KiM, ponovo govorio o Radi Trajković, nazivajući je Kurtijevom savetnicom, ali i saradnicom stranih službi.

Ove stvari i ovakve izjave dolaze isključivo iz kućnog vaspitanja. Ne priliči da se predsednik ovako obračunava sa svima onima koji drugačije misle od njega. Za gospođu Trajković znam da je jedan od neprikosnovenih boraca za pravdu i prava Srba. Ja sam bio tu kad je u parlamentu dizala tri prsta i govorila Kosovo i Metohija i znam koliko je stvari uradila dok je bila direktorka Doma zdravlja u Gračanici. Na takav način se obraćati jednoj gospođi koja je i u godinama i koja je ceo život posvetila Srbima na Kosovu… Ja za nju imam samo reči hvale, znam da je to izuzetno hrabra i ponosna žena, koja ne bi posustala ni pred kim, makar to bio i predsednik Vučić. Ja sam i sam bio na nekoliko sastanaka, kad sam jedno kratko vreme sarađivao sa Srpskom listom, tamo imate jedan monolog u kojem je glavni akter predsednik, koji deklamuje to što ima, a svako ko ne klima glavom on je direktno odgovoran za urušavanje jedinstva. Tu nema ni demokratije, ni slobode govora, ni mišljenja. A najgora stvar je to što mi tu zbog svega toga nemamo autentične predstavnike Srba s KiM, koji bi mogli da rade na tom pomirenju, o kojem stalno govorimo, a nikako da dođe do njega.

Aleksandar Vučić i patrijarh Porfirije Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Kako komentarišete odluku patrijarha Porfirija da ne dođe na KiM, nakon što je u javnosti objavljeno da ste vi posredovali u donošenju odluke da mu dolazak bude omogućen?

Da vam kažem najiskrenije, ja sam za to da je planiran njegov dolazak saznao 26. decembra, u momentu kad je zahtev odbijen. Bilo mi je neprijatno i krivo, jer na neki indirektan način osećam odgovornost. Bilo mi je neprijatno. Saznao sam da je još jedan takav dopis došao i da ministar spoljnih poslova treba da donese odluku. Čuo sam da su planirali da odbiju zahtev, zatim sam otišao kod premijera i zamolio ga da se dozvoli dolazak patrijarha, jer to mnogo znači Srbima. Nakon što je to odobrio, posle svega nekoliko sati čujem da je patrijarh otkazao posetu. Neću ga ja manje poštovati zbog toga, ja sam slušao njegov govor u Pećkoj patrijaršiji kada je bila održana njegova inauguracija. Meni se strašno dopao način na koji je govorio o pomirenju sa Albancima, načinu na koji treba da komuniciramo. Ovakvo otkazivanje u čijem obrazloženju mogu da pronađem sebe, pokazuje da je politika duboko ušla među nas. Uglavnom, ja sam svoj posao obavio časno i pošteno.

BONUS VIDEO: Majka ranjenog Stefana: To je bio pokušaj ubistva mog deteta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar