Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Članovi porodice, prijatelji, političari i drugi građani, okupili su se juče u 19 sati ispred crkve Svetog Marka, kako bi zapalili sveće u sećanje na lidera stranke Građanska inicijativa “Sloboda, demokratija, pravda”, Olivera Ivanovića. Zapaljeno je 1.000 sveća, kao znak da je prošlo 1.000 dana od ubistva, za koje nije pronađen ubica. Brojni građani rekli su za Nova.rs da je Oliver bio simbol tolerancije, demokratije, veliki borac za istinu i naglasili da će on ostati svetao primer saradnje Srba i Albanaca.

Pročitaj i:

Okupljanje je počelo oko 18:30 sati, ispred crkve Svetog Marka, tokom kojeg su građani palili sveće za Olivera. Loše vreme i jaka kiša, nisu ih sprečili da odaju poštu čoveku, za koga su sami rekli da je bio simbol demokratije i pomirenja, Na početku skupa, desio se mali incident na ulazu u crkvu, gde je bio Simo Spasić, a jedna ženu mu je skrenula pažnju da njemu tu nije mesto, što su ostali građani podržali.

Građani su se lagano skupljali, u jednoj ruci držeći sveću, a u drugoj kišobran, koji ih je štitio od kiše koja je neprestano padala. Valjda je i ona na taj način htela nešto da nam kaže. Utisak je da su svi danas bili ujedinjeni u borbi za istinu, kako bi se saznalo ko je i zašto ubio Olivera.

Pitali smo okupljene građane ispred crkve Svetog Marka kako se sećaju Olivera Ivanovića, kao i to ko ga je ubio.

Jedan od anketiranih ljudi, rekao je da pamti Ivanovića kao jednog od najvećih lidera na Kosovu i Metohiji nakon bombardovanja 1999. godine. Upitan da li je lično poznavao Olivera, odgovorio je da nažalost nije, ali da su njegovi kvaliteti bili poznati u južnoj pokrajini. Drugi, stariji gospodin kazao je da bi sve bilo drugačije da je Oliver živ.

„Oliver je imao metu na čelu, kao i svi mi koji je imamo“, rekla nam je kratko jedna gospođa.

Među okupljenim građanima, uočljivo je bilo da Olivera pamte po dobru, po borbi za istinu i pomirenje. Nije im jasno zašto bi nekom bilo u interesu da on bude ubijen, ali da je očigledno da su kriminal i politika razlog za to.

Pogledajte odgovore u video prilogu:

 

Brat preminulog Olivera Ivanovića, Miroslav Ivanović kazao je za naš portal da je proteklo 1.000 dana od ubistva, te da celokupna situacija porodici veoma teška pada.

Miroslav Ivanović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Radi se o dugom periodu koji je teži u saznanjima da niko od nalogodavaca i izvršilaca nije priveden pravdi. Poznate su okolnosti, usred bela dana. Nemoguće da se nije nešto ekspeditivnije na tome radilo”.

Bratanac ubijenog Olivera, Aleksandra rekao je za Nova.rs da za ovih 1.000 dana ništa konstruktivno nije učinjeno i da se tapka u mestu.

Aleksandar Ivanović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Nažalost, stojimo u mestu, imamo samo političko prepucavanje između Beograda i Prištine i pokušaja da se sa jedne strane na drugu prebaci odgovornost“, rekao je Aleksandar Ivanović.

Među okupljenima, pored članova porodice i prijatelja, bili su prisutni i brojni opozicioni lideri, među kojima lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac, predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović, lider Nove stranke Aris Movsesijan, Zdravko Ponoš, Zoran Živković i brojni drugi.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Građani su se pored Beograda okupili i u Kosovskoj Mitrovici, gde je Oliver živeo sa svojom porodicom.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. sa šest hitaca u leđa, ispred sedišta stranke. Njegovo ubistvo još nije razjašnjeno, niti su otkriveni nalogodavci.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar