Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ispred crkve Svetog Marka u Beogradu večeras je održano paljenje 1.000 sveća kojim je obeleženo 1.000 dana od mučkog ubistva lidera opozicione stranke Građanska inicijativa “Sloboda, demokratija, pravda”, Olivera Ivanovića.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine, pod još nerazjašnjenim okolnostima, ispred kancelarije u kojoj je radio u Kosovskoj Mitrovici, a ubice nisu pronađene.

Miroslav Ivanović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

 

Okupljanje je počelo  oko 18.30 sati ispred Crkve Svetog Marka, a  građane, članove porodice, prijatelje, kao i opozicione političar ni kiša nije sprečila da dođu, u tišini zapale sveće i još jednom pokažu da Oliver Ivanović nije zaboravljen.

Među okupljenima koji su zapalili sveče bili su brat Olivera Ivanovića, Miroslav i bratanac Aleksandar Ivanović, prijatelji, opozicioni političari među kojima su predsednik Stranke sloboda i pravda Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš, predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, predsednik Nove stranke Aris Movsesijan i Zoran Živković i drugi.

Zoran Lutovac Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ovim skupom želeli su  da još jednom skrenu pažnju da do današnjeg dana niko nije osuđen za Oliverovo ubistvo, ali i pokazali da ubijeni političar nije zaboravljen, da se njegovo ubistvo neće zataškati.

„Muči nas kao porodicu to što imamo 1.000 dana tišine za nas, apsolutno tapkamo u mestu i ništa se nije desilo“, rekao je za Nova.rs bratanac ubijenog Olivera, Aleksandar Ivanović.

On je podsetio da je jedino u Prištini Specijalno tužilaštvo pokrenulo istragu, odnosno podiglo neku optužnicu koju smo videli pre dve nedelje a koju je Apelaciono veće vratilo na ponovno odlučivanje.

Aleksandar Ivanović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Ono što je problem, što i takva optužnica tretira samo pomagače i njome ni na koji način nisu obuhvaćeni izvršioci, ni nalogodavci tog ubistva“, naglasio je Ivanović.

Što se tiče Specijalnog tužilaštva u Beogradu, dodoa je, ono i nije vodilo istragu već je preduzelo samo neke predistražne radnje.

„Nažalost, stojimo u mestu, imamo samo političko prepucavanje između Beograda i Prištine i pokušaja da se sa jedne strane na drugu prebaci odgovornost“, ukazao je bratanac ubijenog Olivera Ivanovića.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Na pitanje, ko je po mišljenju porodice najodgovorniji što se sa istragom i dalje tapka u mestu, Ivanović je rekao da teret odgovornosti leži i na jednoj i na drugoj strani, jer da je jedna strana sto posto iskrena u tome i da želi da stvar reši, sigurno bi to do sada bilo rešeno ili bi odmaklo u značajnoj meri.

„Međutim, mi imamo samo rat saopštenja. Beograd izda spisak Albanaca bez ijednog dokaza na osnovu čega on te ljude dovodi u vezu, sa druge strane imate Prištinu koja ima spisak Srba, i nažalost i ovoga puta je Oliver taoc politike između dve strane, iako mu je ta politika na kraju i došla glave“, istakao je Aleksandar Ivanović.

Pored Beograda, ljudi su se okupili i u Kosovskoj Mitrovici, u kojoj je ubijeni lider Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ živeo i bio poštovan.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare