Foto: EPA-EFE/Djordje Savic

Ispred crkve Svetog Marka u Beogradu, večeras u 19 sati obeleženo je 1.000 dana od ubistva istaknutog političara i lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda”,Olivera Ivanovića. Porodica, građani, političari i drugi, kojima je Oliver ostao u sećanju i koji i dalje ne mogu da se pomire sa činjenicom da ga više nema, zapalili su sveće, kojih je simbolično bilo 1.000. Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine, ali od tada nemamo odgovore na pitanja ko je ubica i što je još bitnije, ko je nalogodavac. Građani i političari se pitaju, porodica tuguje, a odgovara i dalje nema. Ko je ubio Olivera?

Okupljanje je počelo oko 18: 30 sati tokom kojeg su građani palili sveće za Olivera. Među okupljenima, pored članova porodice i prijatelja, bili su prisutni i brojni opozicioni lideri, među kojima lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac, predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović, lider Nove stranke Aris Movsesijan, Zdravko Ponoš, Zoran Živković i brojni drugi.

Svi oni došli su da zapale sveću za Olivera Ivanovića i da se prisete ovog hrabrog čoveka, čije je ubistvo ostalo nerešen slučaj, a njegova tragedija pitanje za sve nas: Ko ga je ubio i zašto se to još uvek ne zna?

Pitali smo okupljene građane ispred crkve Svetog Marka šta misle ko je ubio Olivera Ivanovića i koji su razlozi za to.

Pogledajte odgovore u video prilogu:

Brat preminulog Olivera Ivanovića, Miroslav Ivanović rekao je za Nova.rs da je proteklo 1.000 dana i da to porodica doživljava jako teško.

„Radi se o dugom periodu koji je teži u saznanjima da niko od nalogodavaca i izvršilaca nije priveden pravdi. Poznate su okolnosti, usred bela dana. Nemoguće da se nije nešto ekspeditivnije na tome radilo“.

Miroslav je naglasio da upravo to neangažovanje znači da možda neko ne želi da se istraga privede kraju.

Miroslav Ivanović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Veoma teško ovo doživljavamo. Na našim porodičnim skupovima uvek je jedno mesto prazno. Samo suđenje, privođenje pravdi i pronalaženje ubice neće nama vratiti Olivera. To će biti satisfakcija, ako ne za porodicu, onda makar za ovu državu“, rekao je brat ubijenog Ivanovića.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović rekao je za naš portal da on ne zna precizno ko ga je ubio, ali da je u pitanju sprega države i kriminala.

Pavle Grbović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Ja kao odgovoran čovek ne znam ko je ispalio pucanj, ali je jasno da je u pitanju sprega države i kriminala“, rekao je Grbović za naš portal.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da je Olivera ubio nedostatak vladavine prava i odsustvo ozbiljne države.

Zoran Lutovac Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Ne bih ulazio u to ko je ubica. To je manje bitno“, rekao je Lutovac.

Ostali građani bili su saglasni u oceni da je manje bitno ko je izvršio egzekuciju, već da je problem što je ubijen čovek koji je bio simbol mira, demokratije i tolerancije. Ocenili su da njegovo ubistvo predstavlja atak na ove vrednosti, a da je politika ta koja direktno stoji iza svega.

Podsećamo, večeras je u Beogradu, ispred crkve Svetog Marka obeleženo 1.000 dana od ubistva političara i lidera Građanska inicijative „Sloboda, demokratija, pravda”, Olivera Ivanovića. Okupljanje je počelo  oko 18.30 sati ispred Crkve Svetog Marka, a  građane, članove porodice, prijatelje, kao i opozicione političar ni kiša nije sprečila da dođu, u tišini zapale sveće i još jednom pokažu da Oliver Ivanović nije zaboravljen.

Među okupljenima, bili su i brat ubijenog Olivera, Miroslav i njegov bratanac Aleksandar. Aleksandar je za naš portal rekao da za 1.000 dana ništa nije učinjeno i da se tapka u mestu.

Aleksandar Ivanović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Nažalost, stojimo u mestu, imamo samo političko prepucavanje između Beograda i Prištine i pokušaja da se sa jedne strane na drugu prebaci odgovornost“, kazao je bratanac ubijenog Olivera Ivanovića.

Građani su se pored Beograda okupili i u Kosovskoj Mitrovici, gde je Oliver živeo sa svojom porodicom.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. sa šest hitaca u leđa, ispred sedišta stranke, a njegovo ubistvo još nije razjašnjeno niti su otkriveni nalogodavci.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare