Džefri Hovenijer Foto: tr.usembassy.gov

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer je, govoreći o nedavnoj poseti kosovskog premijera Aljbina Kurtija Severnoj Makedoniji, istakao da SAD ne podržavaju ni "veliku Albaniju" ni "veliku Srbiju", prenosi Gazeta Ekspres.

Hovenijer je rekao da je video komentare u kojima postoji zabrinutost oko ideje „velike Albanije“, a nakon Kurtijeve posete Severnoj Makedoniji gde je na skupovima u Tetovu i Skoplju, uz zastave i simbole, promovisan ovaj projekat, prenosi Kosovo onlajn.

„Sjedinjene Američke Države ne podržavaju ‘veliku Albaniju’ ni ‘veliku Srbiju’, ni prekrajanje državnih granica u regionu Balkana. Svaki pokušaj da se tako nešto uradi bio bi kontraproduktivan i destabilizujući. SAD snažno podržavaju teritorijalni integritet svih zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Kosovo“, rekao je Hovenijer.

„Lekovi iz Srbije uvoze se na Kosovo kao i pre 14. juna“

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu rekao je da se lekovi i medicinska sredstva danas uvoze iz Srbije na Kosovo na isti način kao i pre 14. juna, prenosi Reporteri.

Tog dana, podsetimo, vlada u Prištini je uvela zabranu za ulaz srpskih proizvoda na Kosovo.

„Ovo je zaista ozbiljna stvar i mi je shvatamo veoma ozbiljno. Tako da smo razgovarali sa vlastima, poput Vlade Kosova i dali smo sve od sebe da dobijemo saznanja od naših srpskih kolega da nam pomognu da razumemo situaciju i moram da budem jasan da, koliko smo razumeli, lekovi i medicinski materijal se uvoze iz Srbije danas na isti način na koji su se uvozili pre 14. juna, kada je doneta odluka o ovoj meri“, rekao je Hovenijer.

Dodao je da izgleda da postoje ljudi koji pokušavaju da pogrešno protumače situaciju.

„Imali smo vrlo jasan razgovor sa Ministarstvom zdravlja i izgleda da Ministarstvo zdravlja ne zna ni za jedan zahtev za uvoz lekova ili sanitetskog materijala na koji nisu pozitivno odgovorili“, rekao je Hovenijer.

***

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar