Dvoje aktivista grupe SviĆe juče, 2. juna, na dan izbora, protivpravno lišeni slobode i zadržani više od 3 sata u prostorijama BIA u Novom Sadu. Foto: SviĆe

Organizovana grupa "SviĆe" saopštila je da su u Novom Sadu, u izbornom danu, 2. juna, dvoje njihovih aktivista "protivpravno lišeni slobode i zadržani više od tri sata u prostorijama Bezbednosno informativne akcije (BIA)".

Dvoje naših aktivista su se uputili vozom iz Beograda ka Novom Sadu, a kada su stigli u Novi Sad, zaustavila ih je policija na raskrsnici Kralja Petra I i Bulevara Oslobođenja u Novom Sadu, lišila ih slobode i potom predala službenicima BIA, kažu u saopštenju.

Navode da je „jedan od uhapšenih bio aktivista Ivan Bjelić“ dok, kako su dodali, “ identitet aktivistkinje ne žele da otkrivaju uz bezbednosnih razloga i zaštite njene privatnosti“.

PROČITAJTE JOŠ:

Ono što ih posebno zabrinjava, kažu, jeste činjenica da povod za privođenje nije postojao, kao i da im nije bilo omogućeno da kontaktiraju pravnike.

„Ovaj incident je samo nastavak višemesečne hajke na naše aktiviste koja se vodi u režimskim tabloidima i putem televizija sa nacionalnom frekvencijom, kroz koju, neretko, najviši državni organi blate i targetiraju aktiviste“.

Dodaju da ih ovakvi incidenti neće zaplašiti niti demotivisati, piše u saopštenju.

***

BONUS VIDEO: Kreni-promeni o izborima u Novom Sadu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare