Pavle Grbović Foto: Ivan Dinić/Nova

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović izjavio je danas da prihvatanje evropskog plana za KiM nije čin veleizdaje i da je njegova suština pitanje da li želimo standard i život po merilima EU ili Rusije i Kine.

„Veleizdaja je kada jednom narodu oduzmeš pravo da bude deo sveta. Kada jednoj generaciji ratovima oduzmeš ratove, a budućim generacijama u amanet ostaviš teret zločina i nacionalnih poraza. Veleizdaja je kada proterane ljude iz Knina šalješ na Kosovo, iz jednog stradanja u drugo“, rekao je Grbović za Blic.

Zbog toga, kako navodi, zalaganje za prihvatanje ovog sporazuma ne vidi kao saučesništvo u veleizdaji, već kao sprečavanje tragičnog ponavljanja istorije.

„Žrtvovanje još jedne generacije radi tekovine najsramotnije decenije u našoj istoriji bila bi čista veleizdaja“, poručuje Grbović.

PROČITAJTE JOŠ

Ističe da je najvažnija stvar u sporazumu to što su pitanja Zajednice srpskih opština i zaštite srpske kulturne baštine prioritetna i što se drugoj strani nameće obaveza da ta rešenja budu u skladu sa najvišim evropskim standardima.

„Suština ovog sporazuma je pitanje da li želimo da ova pitanja rešavamo na civilizovan, evropski način, ili ćemo nastaviti tvrdoglavo nadgornjavanje zbog kog Kosovo postaje teritorija bez ljudi. Suština je i naša odluka da li želimo da odustanemo od članstva u EU, da li želimo da budemo deo političkog prostora koji kreiraju EU i SAD ili da budemo ruski ogranak izopšten iz svih tokova, daleko od svoje centrale“, smatra Grbović.

Dodaje da je legitimno biti protiv EU, ali da zagovornici takve ideje treba da odgovore na nekoliko pitanja, a prvo među njima je kako ćemo nadoknaditi gubitak ekonomske koristi koju imamo od saradnje sa evropskim zemljama, imajući vidu da nekoliko stotina hiljada građana Srbije radi u kompanijama koje dolaze iz EU.

„Drugo pitanje je da li mi želimo životni standard, nivo dostignutih prava i sloboda po merilima zemalja Zapada ili Rusije i Kine? Treće je gde mladi odlaze iz Srbije, u zemlje EU i SAD, ili Rusiju i Kinu?“, dodaje Grbović.

Pavle Grbović Foto: Ivan Dinić/Nova

Naglašava da je ovo podobno vreme za surovu eksploataciju emocija građana po ovom pitanju u cilju sticanja političkih poena, ali da svako ko je dobronameran prema svojoj zemlji neće u tome učestvovati.

„Savest mi ne dozvoljava da lažem ljude da će u slučaju odbijanja sporazuma Srbija vratiti Kosovo ili da neće biti ekonomskih i političkih posledica. Nameravam još dugo da živim u ovoj zemlji i ne pada mi na pamet da našu budućnost ugrozim zbog neodgovornog politikanstva koje bi mi donelo jedan ili dva procenta glasova“, zaključio je Grbović.

BONUS VIDEO Poslanici opozicije napustili sednicu Odbora za Kosovo i Metohiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar