U ekskluzivnom intervjuu za Nova.rs Kristofer Hil, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, osvrnuo se na zabranu patrijarhu Porfiriju da poseti Kosovo i Metohiju. On je rekao da je važno za srpsku zajednicu da može da vidi patrijarha, te da se nada se ovakve situacije neće ponavljati.

Pročitajte još...

„Pre svega, mislim da je važno za srpsku zajednicu da može da vidi patrijarha. Mislim da je to nešto osnovno – za religijske slobode tamo. Mislim da nećete naći nikoga u međunarodnoj zajednici ko se protivi njegovog pravu da uđe na Kosovo i da se sastane sa vernicima. To je naš stav i nadam se da se ovo neće ponoviti“, rekao je ambasador Hil, odgovarajući na pitanje kako komentariše zabranu patrijarhu da poseti Kosovo i Metohiju i to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za navonastalu situaciju praktično okrivio čitavu međunarodnu zajednicu.

Šta je Vučić rekao

Govoreći o zabrani patrijarhu da poseti Kosovo, predsednik Srbije je naglasio da ova odluka „najbolje govori o onima koji su to organizovali“.

„To je samo delimično prištinski režim, jer dovoljno je da pogledate saopštenja onih koji su govorili da će oštro osuditi takve postupke. U stvari, mi Srbi smo krivi jer imamo SPC i što je patrijarh poželeo da ode u Pećku Patrijaršiju. Tačno da patrijarh nije pored mene rekao bih da je to njihova najveća sramota. Oni ne mogu patrijarha da otmu iz srca i duše srpskog naroda“, istakao je on.

BONUS VIDEO Još u septembru sam rekao da hoće da nas zgrome i zdrobe: Vučić i patrijarh o situaciji na Kosovu

Ceo intervju sa ambasadorom SAD u Srbiji, Kristoferom Hilom, čitajte uskoro na portalu Nova.rs i u dnevnom listu „Nova“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare