Milorad Dodik Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da je jaka Srbija garant mira i stabilnosti u regionu. On je istakao da Srbija kao garant položaja RS u BiH mora da zna na koji način se krše Dejtonski sporazum i Ustav i dodao da je dokumenta koja je poslao Vučiću poslao i u Zagreb, na šta, kaže, još nije dobio odgovor.

Dodik je, gostujući u emisiji “Oko” na Radio televiziji Srbije, rekao da je veoma važno da kad predstavnici Republike Srpske dođu u Beograd, imaju sa kim da razgovaraju i da ima ko da ih čuje. Poslednjih godina to je, kaže, predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dodik je istakao da Srbija kao garant položaja RS u BiH mora da zna na koji način se krše Dejtonski sporazum i Ustav. „Vučić i njegov tim su zahvalni što RS ojačava svoje samopouzdanje, ne da bismo remetili mir, važan nam je na ovim prostorima, ali imamo pravo da se bavimo našim statusom na politički način. Mi ne želimo rat. Sarajevo nikad nije prihvatilo da postoji RS, svi aduti su im usmereni na međunarodnu zajednicu, Zapad. Pošto shvataju da je nemoguće da završe, ne prezaju da isplaniraju oružani sukob“, kazao je Dodik.

On je istakao da RS ne smatra da treba dati šansu sukobu, već da se mora razgovarati na temu mira. „Ne tražimo više od onoga što je u Ustavu i Dejtonu“. Ne prihvatamo teoriju da je BiH moguća ako je slaba Srbija. Smatramo da je jaka Srbija garant mira i stabilnosti“, napomenuo je Dodik.

Rekao je da BiH nije uspela da prizna Кosovo zahvaljujući angažmanu Republike Srpske, a tako će biti i u budućnosti. „Naš jedini manevarski prostor je da istrajemo u našim očekivanjima i integraciji naših naroda, da ne prihvatamo da nas neko kvalifikuje kao bosanske Srbe, da naviknemo da naša prava proizilaze iz Povelje UN. Zašto oni mogu da se integrišu i prave jedinstvenu državu Albanije i Кosova, a mi ne možemo“, upitao je Dodik. N

Naveo je da je dokumenta koja je poslao Vučiću poslao i u Zagreb, na šta, kaže, još nije dobio odgovor. „Važno je da budemo na svim adresama koje učestvuju u procesu koji se zove Bosna i Hercegovina, koja nikad nije bila građanska. Čak i komunisti, koji su bežali od nacije, rekli da je BiH i muslimanska i srpska i hrvatska“, naglasio je Dodik.

On je istakao da je bolje da živi svako za sebe, ali kao dobar komšija, a ne „ovako“. Ponavlja da je na vlasti bio i kad su Srbiju vodili Slobodan Milošević, Vojislav Кošutinica, Boris Tadić, ali da je njihova podrška nemerljiva u odnosu na ono što sada Vučić radi za Srpsku. „Ono što imamo sada je ono što sam sanjao i želeo. Pre 10-15 godina nisi smeo da spomeneš da Srbija i RS prave zajednički bukvar“, istakao je Dodik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare