Vučić: Srbija i Republika Srpska imaće zajednički praznik

Politika 26. avg. 202012:07 > 12:1132 komentara
Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Republika Srbija i Republika Srpska imaće zajednički praznik 15 septembar, Dan probijanja Solunskog fronta, rekao je predsednik Srbije Aleksandra Vučić nakon današnjeg sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas napravljen i plan za formiranje zajedničke industrijske zone u pograničnom delu Srbije i BiH i to posebno između mesta u Srbiji i Republici Srpskoj: Ljubovije i Bratunca, Malog Zvornika i Zvornika, kao i da se vidi šta još može da se uradi na potezu između Sremske Rače, Dvorova i Bijeljine.

On je preneo novinarima posle razgovora sa predstavnicima Republike Srpske, da će Srbija zajedno raditi sa RS na izgradnji 17 kilometara autoputa od mosta preko Save na granici do Bijeljine.

Na sastanku je, dodaje Vučić, razgovarano i od podršci mladima u poljoprivrednoj proizvodnji i da bi ta podrška išla do 12.500 evra, a posebno za razvijanje primarne proizvodnje i prerađivačkih kapaciteta.

Dodaje da je bilo reči o podršci malim preduzećima koja bi dobijala grant sredstva od 45 odsto, koje bi obezbeđivali zajednički Republika Srpska i najvećim delom Srbije, dok bi pet odsto bilo učešće, a 50 odsto bi se obezbedilo preko kreditiranja banaka.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Takođe, važno je da preduzeća kojima upravlja i čiji je vlasnik država Srbija imaju pravo učešća na tenderima u BiH, a neki su već raspisani. Samo smo zamolili da ta preduzeća mogu da učestvuju u fer ekonomskoj utakmici, pa ko ponudi najbolje i najviše da pobedi“.

Jedna od stvari je i tekstilna industrija, dodao je Vučić i podsetio da je u Drvaru otvorena fabrika.

Komentari

Vaš komentar