Foto:Nemanja Jovanović

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da su predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dostavili dokumenta u kojima ukazuju na antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, iz kojih se vidi da zapadne zemlje imaju dvostruke aršine kada je reč o pitanjima RS i Kosova i Metohije. On je istakao da žele da podrže predsednika Vučića u nastojanju da na pravi način i sa dodatnom snagom uđe u pregovore sa Prištinom.

Dodik je izjavio je danas da su iz Republike Srpske dostavili dokumenta predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojima ukazuju na antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, te da su i time želeli da pokažu da zapadne zemlje imaju dvostruke aršine kada je reč o pitanjima RS i KiM.

On je istakao da ne treba dozvoliti da se dogodi da jedni imaju prava na nezavisnost iz perspektive međunarodne zajednice, a da ista ta međunarodna zajednica krši prava koja su zagarantovana Dejtonom. Dodik smatra da je to teško opterećenje za predsednika Srbije. „Razumem njegovu potrebu da sve to sagleda i da vidi na koji način će moći da se to sve prihvati ili redukuje“, kazao je Dodik.

On je naveo da je cilj da se na mestima na kojima se razgovara o statusu u dijalogu Prištine i Beograda istakne kršenje međunarodnih sporazuma, kao vid pokazivanja na koji način je tzv. Kosovo došlo u poziciju da jednostrano proglasi nezavisnost. „U tom pogledu velike su obaveze Vučića i u samoj temi Kosova, ali mislim da postižemo dve stvari – da Vučiću pružamo jednu vrstu argumentacije o ponašanju međunarodne zajednice u dva identična slučaja, Kosova i RS, i u tom pogledu mi ćemo podržati rešenja koja Beograd postigne u dijalogu sa Kosovom“, rekao je Dodik, prenosi Srna.

On je ponovio da je Srbija garant Dejtona i da Republika Srpska ima obavezu da Vučića informiše o kršenjima tog sporazuma.

On je istakao da žele da podrže predsednika Vučića u nastojanju da na pravi način i sa dodatnom snagom uđe u pregovore sa Prištinom.

Ranije danas, Vučić je izjavio da je dobio „određene papire“ iz Republike Srpske, te da očekuje i određene odluke Skupštine Republike Srpske, pa će promisliti kako po tom pitanju da se odredi Srbija.

Nije preciznije govorio o tim papirima, a spomenuo ih je u kontekstu izazova koji očekuju Srbiju, a pre svega, kako je rekao, po pitanju Kosova i Metohije.

Jedini „papiri“ koji su ranije najavljeni iz Banjaluke tiču se izjave Milorada Dodika, na zajedničkoj pres konferenciji u Banjaluci, da je predsedniku Srbije rekao da se ne može razgovarati o odvajanju Kosova, a da se pritom ne razgovara I o statusu Republike Srpske, odnosno da „ako Kosovo ostaje u Srbiji i RS ostaje u BiH“.

Dodik je preneo tada novinarima da se Vučić nije izjašnjavao o toj tezi, a Vučić je rekao da će to učiniti kada dobije obrazloženje na papiru.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare