Server: Ideja Dodika je nepoželjna u Vašingtonu

Politika 26. avg. 202019:34
Podeli:
Danijel Server Foto:Vesna Lalić

Ideja paralelnog tretmana Republike Srpske i Kosova nije dobrodošla, čak ni u Trampovom Vašingtonu, rekao je američki analitičar i stručnjak za Balkan, profesor na Univerzitetu “Džon Hopkins”Danijel Server. Na taj način je komentarisao današnji sastanak člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nastojanje Dodika da poveže Kosovo sa Republikom Srpskom.

Dodik je danas, naime, na konferenciji za novinare, dao do znanja da je ovo pitanje pokušao nametnuti Vučiću uoči njegovog odlaska u Vašington, preciznije u Belu kuću gde se očekuje sastanak o pitanju odnosa Srbije i Kosova.

„Kako je moguće da neka međunarodna zajednica dozvoljava da se izdvoji Kosovo, a RS tog prava nema. Zašto je problem ako mi to pitamo. Kakvi su to aršini, ko to kreira i šta je cilj. Razumem u kakvim složenim okolnostima je Srbija vezano za Kosovo. BiH neće priznati Kosovo. Imamo ogromne pritiske zbog toga i stalno traže da promenimo naše stavove“, rekao je Dodik.

Server ističe kako Dodik, koji se nalazi na američkoj crnoj listi, sigurno želi da se ta tema nametne u Beloj kući.

„Ali Vučić nigde nije dobro došao sa tom idejom, mada pretpostavljam da će je možda probati izneti. Ideja paralelnog tretmana RS i Kosova nije ta koja je dobrodošla, čak ni u Trampovom Vašingtonu“, rekao je Server.

Vučić je na današnjoj konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanja o toj temi, rekao da ne isključuje mogućnost da se na sastanku u Vašingtonu pojave i neke druge teme vezane za Prištinu i Beograd, ali da mu niko nije pomenuo Republiku Srpsku.

Komentari

Vaš komentar