Ukoliko ste dobili dva poziva za glasanje i na njima dva drugačija redna broja, iz CRTE objašnjavaju da je pitanju samo drugačiji birački spisak. Drugim rečima, na biračkom spisku na lokalu je jedan redni broj, a na republici je drugi.

„Na istoj adresi u Rakovici sam od 1978. godine i učestvujem na svim izborima. Nikada, kao za ove izbore nisam dobio na svoje ime dva glasačka listića sa rednim brojem 455 i 456. Isto je i biračko mesto sve vreme. Ovo mi liči na krađu glasova ili… Šta da radim?“, obratio se nedavno našem portalu jedan od građana.

Čitaoci našeg portala prosledili su nam i dva listića iz Ustaničke ulice, koji su takođe imali dva redna broja.

Foto: Privatna arhiva

„Dobila sam dva poziva za glasanje, ista adresa prebivališta, isto ime i prezime, biračko mesto, ali različit redni broj u biračkom spisku? Do sada nikada kada su bili lokalni i parlamentarni izbori nisam dobila dva poziva za glasanje. Jedan poziv, ali različiti glasački listići na biračkom mestu. Slučajnost?“, napisao je jedan čitalac.

O čemu se zapravo radi? Ima li razloga za strah od krađe izbora?

Građani su upisani u dva biračka spiska: jedan je na lokalnim, a drugi na republičkim izborima.

Na lokalnim izborima birači mogu da glasaju isključivo po mestu prebivališta. Ukoliko se istovremeno sprovode i republički i lokalni izbori, štampaće se različiti izvodi iz biračkog spiska: jedan za republičke i jedan za lokalne izbore.

Podatak o glasanju po mestu boravišta biće vidljiv samo u izvodu za republičke dok je izvod za lokalne fiksiran za prebivalište birača i ostaje nepromenjen.

CRTA je objavila da je moguće da se na biračkom mestu određeni broj birača doda zato što na ovim izborima glasaju po mestu boravišta koje je na području tog biračkog mesta.

„Oni će biti dodati na spisku za republičke ali ne i na spisku za lokalne izbore za biračko mesto na području svog boravišta. Istovremeno, ti birači neće se pojaviti na izvodu za republičke izbore u mestu svog prebivališta ali će i dalje njihovi podaci biti vidljivi u izvodu za lokalne izbore u mestu njihovog prebivališta. Iz tog razloga, i broj koji birač vidi na svom pozivu za glasanje biće različit za republičke i za lokalne izbore“, saopšili su iz organizacije CRTA.

Šta sve treba da prijavite od izbornih nepravilnosti?

Jedna od izbornih nepravilnosti jeste zloupotreba javne funkcije.

Šta je sve zloupotreba javne funkcije?

  • Ukoliko direktor javnog preduzeća primorava svoje zaposlene da glasaju na izborima za određenu listu
  • Ukoliko neko preti otkazom, ako ne glasate za neku opciju ili primorava da se ide na izbornu konvenciju
  • Prikupljanje takozvanih kapilarnih glasova
  • Pretnje gubitkom socijalne pomoći
  • Pretnje slanja inspekcije

Ukoliko ste nešto od ovoga doživeli, na mejl adresu [email protected] pošaljite nam svoje iskustvo. To je vaše sigurno mesto gde možete slati audio, foto i video sadržaj. Mi ćemo da ih procesuriamo i o tome pišemo!

BONUS VIDEO: #Izborise – Nova kampanja portala Nova.rs

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar