“Snimak nije od tog dana, a vidi se i sneg”, reče srpski šef diplomatije Ivica Dačić na RTS-u, komentarišući video iz dvorišta manastira Banjska na kojem se, kako tvrdi kosovski ministar policije Dževalj Svećlja, vidi i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić. Pod punom ratnom opremom.

Kakav je sneg naš ministar spoljnih poslova video na ovom snimku, danas verovatno nije jasno ni njemu samom. Juče je to možda bio jedini izlaz iz neprijatne situacije u kojoj se našao, jer je trebalo da bude prvi zvaničnik Vlade Srbije koji na javnom servisu treba da da odgovor na pitanje – otkud potpredsednik Srpske liste usred vatrenog okršaja s kosovskom policijom.

Ivica Dačić i sneg u manastiru Banjska
Ivica Dačić i sneg u manastiru Banjska

Za one koji nisu ispratili, Ivica Dačić je bio gost emisije “Takovska 10” na RTS-u. Tom prilikom, govorio je o pucnjavi u selu Banjska, kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, “licemerju međunarodne zajednice”… A onda je pokrenuto i pitanje video snimka, koji je juče objavio Dževalj Svećlja.

“Ovde pokušava da se dokaže i pokaže da su Milan Radoičić ili Zvonko Veselinović ti koji su sprovodili ove akcije. Oni bi najviše voleli da su naišli i na Mojsilovića jer im treba veza sa Beogradom, hoće da kažu da neko to uvozi sa strane. S jedne strane kažu da je Vučić organizator, a sa druge strane da smo se odrekli i prebacili sve na Kosovo“, naveo je Dačić i zaključio:

“Bio je i sneg, to govori da to nije snimak od tog dana”.

Snega, uzgred rečeno, na snimku nema. Tragovi bele boje, jesu zapravo boja kamena i to su znali svi koji su sedeli u studiju RTS-a, uključujući i novinarku, ali to nikome nije bilo važno. Kao ni to što se u punom kadru snimka dronom vidi puno septrembarsko zelenilo.

Foto: Printscreen/Facebook/Xhelal Sveçla

Zato je danas redakcija portala Nova.rs pokušala da dobije objašnjenje od samog Dačića.

“Gde je na tom snimku sneg”, pitali smo Dačića, ali on na poruku nije odgovorio, iako ju je video.

Konkretan odgovor verovatno nećemo dobiti ni od predsednika države Aleksandra Vučića, koji će se večeras takođe iz studija RTS obratiti građanima Srbije.

A puno je pitanja koja čekaju odgovor. Pored ovog o Radoičiću, građanima Srbije trebalo bi razjasniti i šta je tačno grupa Srba radila u blizini ovog manastira dva sata posle ponoći i odakle im ogromna količina oružja koja je tom prilikom zaplenjena. Moglo bi se objasniti i kako naša BIA nije znala da će se ovo desiti, ako su već srpske službe uspele da dođu do snimka koji su kosovski policajci vodili među sobom tokom akcije. Takođe, valjalo bi znati i kako su oni Srbi koji te noći nisu ubijeni i uhapšeni, napustili dvorište manastira i da li je Srbija imala veze s tim.

BONUS VIDEO: Ministar policije Kosova objavio video na kojem se navodno nalazi Milan Radoičić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar