CRTA pisala Tanji Fajon i Bilčiku: Ugroženi demokratija i prava građana Srbije

Politika 13. dec. 202114:15
Podeli:
Medjustranacki dijalog opozicija vlast Vladimir Bilcik i Tanja Fajon
Vladimir Bilčik i Tanja Fajon Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Povodom planirane debate u Evropskom parlamentu (EP) o navodima o prinudnom radu u fabrici Linglong u Zrenjaninu i ekološkim protestima u Srbiji, Crta je uputila pismo Vladimiru Bilčiku, izvestiocu EP za Srbiju i Tanji Fajon, predsednici Odbora za pridruživanje Srbije EU u EP, u kojem skreće pažnju i na niz drugih okolnosti koje ilustruju ugroženost demokratije i prava gradjana u Srbiji.

CRTA navodi da je ugroženost demokratije i prava gradjana u Srbiji proizašla iz nedovoljne posvećenosti srpskih vlasti preuzetim obavezama iz Poglavlja 23 i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ukazuje se na „hronično“ poremećenu ravnotežu moći izmedju tri grane vlasti, izigravanje procedura i nedostatak javne debate u donošenju važnih zakonskih rešenja, učestale napade predstavnika vlasti i prorežimskih medija na pojedince iz pravosudnog sistema, medija, civilnog sektora…

PROČITAJTE JOŠ:

Predstavnike Evropskog parlamenta Crta podseća i na izmene izbornih zakona, kojima se suštinski menjaju pravila izbornog procesa, a koje se još jednom dešavaju neposredno pred raspisivanje izbora, što je u suprotnosti s medjunarodnim standardima za slobodne i poštene izbore i može ozbiljno ugroziti sprovodjenje i integritet izbornog procesa. CRTA postavlja pitanje legitimiteta aktuelnog institucionalnog okvira za donošenje ustavnih promena, s obzirom na odsustvo pluralizma u Narodnoj skupštini i celokupnoj javnoj sferi. Na opasnost koju donose krupne izmene izbornih pravila, a koje bi trebalo da budu implementirane u prekratkom roku, CRTA ukazuje i u pismu kojim se obratila izvestiocima za Srbiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Ijanu Lidel Grejnžeru i Pjeru Fasinu. Crta je istakla da zakonodavna aktivnost koja se odvija na brzinu i bez suštinskog uključivanja i informisanja javnosti potencijalno ugrožava ljudska prava i pravnu sigurnost, kao i stabilnost zakonodavnog i institucionalnog uredjenja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar