Foto: TANJUG / TARA RADOVANOVIC / an

Tužilaštvo za organizovani kriminal u petak je podnelo optužnicu protiv kriminalnog klana Veljka Belivuka - sada se čeka da li će je sud potvrditi, nakon čega bi javnost mogla da sazna šta se u njoj nalazi. Ključno pitanje je, kako se čini, da li će proces dati odgovor na pitanje da li je i ko iz državnih struktura pomagao ovoj grupi. Predsednica vlade poručuje da funkcija ili članska karta neće nikoga zaštititi. Istovremeno bivši ministar unutrašnjih poslova, najavljuje novu tužbu protiv tabolida zbog povezivanja sa tim klanom, piše N1.

Optužnica protiv klana Veljka Belivuka, prema do sada poznatim informacijama, napisana je na 322 strane, obuhvata 31 okrivljenog, koji se sumnjiče za ubistva, iznude, otmice i dilovanje droge. Iako nije poznato više detalja, stručna javnost ocenjuje da je dosadašnja istraga pošla pogrešnim putem.

„Ovde je, u ovom postupku, do sada činjeno knjiški kako ne treba da se čini. Znači da se dokazi tokom istrage, koja po zakoniku uopšte nije javni deo postupka, ima razloga zašto nije javni deo postupka, sa raznih strana iznose dokazi u javnost, da se o njima debatuje, da se već presuđuje praktično“, kaže sudija Apelacionog suda Miodrag Majić.

„Nekada je bilo krivično delo koje se zvalo ‘zabrana javnog komentarisanja nepravosnažnih sudskih postupaka’. Naravno, to se ne odnosi na medije, nego na političare, sudije, tužioce, da bismo imali neko pravično i fer suđenje. Ovo će se nastaviti, dugo će postupak trajati, koristiće se i u predizbornoj kampanji“, smatra advokat Borivoje Borović.

Mediji su prethodnih dana objavili delove iskaza osumnjičenih Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u kojima govore o svojim navodnim vezama sa čelnicima države i Srpske napredne stranke. Iako, ističe, oni imaju pravo da ne govore istinu, Majić navodi da sve što su rekli mora biti razjašnjeno.

„Ono što ne sme da se dogodi je to da neko od njih pomene nekoga da je povezan sa nekakvim krivičnim delom, da je učestvovao u tom krivičnom delu, da to lice makar ne bude saslušano od strane tužioca, ma kako to tada delovalo možda i neverovatno i namešteno itd, to se prosto ne radi. prosto, tužilac je tu da dobije jednu potpunu sliku događaja“, dodaje Majić.

Brnabić: Članska karta neće zaštititi nikog

A slika neće biti potpuna bez odgovora da li je i ko iz državnih struktura pomagao ovoj grupi. Predsednica vlade kaže da očekuje da proces da odgovor i na to pitanje.

„Očekujem da nadležne institucije nastave da rade svoj posao i mi smo na kraju krajeva pokazali, i Aleksandar Vučić kao predsednik i SNS, da nema zaštićenih, da bilo koja funkcija, bilo koja članska karta neće zaštititi nikog. Dakle, očekujem da se ispita sve, da se istraži sve i da svi koji su odgovorni odgovaraju“, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Stefanović: Monstruozna izmišljotina

Istovremeno, prorežimski tabloidi nastavljaju da povezuju nakadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića sa ovom grupom. Srpski telegraf na naslovnoj strani objavio je da je Stefanović koristio zaštićeni Skaj telefon, koji, kako navode, najčešće ima mafija. Stefanović zbog toga najavljuje tužbu.

„Moram da kažem da se radi o monstuoznoj izmišljotini čiji je očigledan cilj da me posredno poveže sa nekom kriminalnom grupom. Nikada nisam imao takav telefon niti ostvarivao komunikaciji putem Skaj aplikacije sa bilo kim“, kazao je Nebojša Stefanović.

Nisu samo tabloidi ti koji upiru prstom u Stefanovića. O njegovoj odgovornosti govorio je, u emisiji poslanika naprednjaka Vladimira Đukanovića i advokat Svetozar Vujačić koji je savetnik aktuelnog ministra policije.

„Kriv je za prisluškivanje jer ništa nije uradio da spreči to prisluškivanje, u najmanju ruku ja govorim. Zašto je dozvolio Dijani Hrkalović koja je bila to što je bila u MUP-u, državni sekretar da radi to što je radila, da naređuje, da obustavlja istrage, da pušta ljude iz zatvora. Isti je slučaj i sa Rebićem, zašto da krijemo“, rekao je Vujačić.

A da li to znači i političku odgovornost predsednik SNS-a Aleksandra Vučića.

Direktor Newsmax Adria Slobodan Georgiev za N1 ističe da se sada svi prave ludi.

„Tog Nebojšu Stefanovića je neko doveo, a njega je doveo Vučić, to je ta vrsta odgovornosti. Nemoguće da se sve ovo dešava, a da oni ne budu ni na koji način odgovorni. Ja razumem da oni besne i to je politički, kažu… Naravno da je politički, niko nije rekao da si počinio krivično delo, ali naravno da imaš političku odgovornost ako si dozvolio da se sve to desi“, ocenjuje Georgiev.

A kada je u pitanju krivična odgovornost osumnjičenih, Georgiev ističe da je u pitanju veliki slučaj sa puno optuženih i da je to komplikovana stvar za suđenje.

„Kada imate tako veliku grupu, prati ih na desetine branilaca i onda je vrlo lako to prolongirati, odlagati, pomerati…“, navodi Georgiev.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare