Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr, TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Rat unutar Srpske napredne stranke (SNS), odnosno struje okupljene oko predsednika Srbije Aleksandra Vučića i druge oko ministra odbrane Nebojše Stefanovića, ne jenjava mesecima, a koškanje je pogrejala i nedavna izjava prvog čoveka srpske policije Aleksandra Vulina. Vulin je pre tri dana, odgovarajući na pitanje novinara zašto kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića nije uhapšena ranije, izjavio da je to zbog toga što je on na čelo MUP došao tek u oktobru 2020. godine.

Vulin, jedan od najbližih predsednikovih saradnika, istakao je da je već 8. decembra te godine, mesec i po dana od dolaska u MUP, formirana Radna grupa sa zadatkom da se bavi Belivukovom grupom i da je rezultat pomenutog operativnog rada hapšenje više od 30 pripadnika tog klana, 4. februara 2021. godine.

Pročitajte još:

Postavlja se pitanje da li je aktuelni ministar policije svojom izjavom zapravo hteo da “potkači” Stefanovića, koji je u periodu pre njega bio na čelu srpske policije, te da zapravo pre Vulinovog dolaska u MUP nije postojala volja da se reši slučaj Belivuk.

Očigledno je i da su saznanja o delovanju pomenutog klana postojala mnogo pre dolaska Vulina u MUP, s obzirom da mu je, ako ćemo suditi po izjavi, jedan od prvih zadataka u policiji, bilo neutralisanje delovanja ove kriminalne organizacije, kojoj je paravan bilo navijanje.

Sa druge strane, ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prilikom gostovanja prošlog vikenda na televiziji “Pink” o slučaju Belivuk, nije ostao dužan Stefanoviću, pa je tako izneo tihe opaske na račun bivšeg ministra policije.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Vučić je rekao da je nagrađivani inspektor Dejan Jović imao problema i prošao kroz pakao jer je učestvovao u hapšenju Belivuka u slučaju ubistva karatiste Vlastimira Miloševića.

Stiče se utisak kao da na mestu prvog čoveka policije nije bio Stefanović, koji je do pre samo nekoliko godina bio desna ruka i najbliži predsednikov saradnik, već neka zla „bivša vlast“, a kako neretko predstavnici vlasti govore, koja je dozvolila da se Belivuk i njegova kriminalna grupa „razmaše“, a inspektor Jović otera iz policije, jer je časno i pošteno radio svoj posao.

Pročitajte još:

Nemoguće je da su Stefanović i Vulin zaboravili da je na čelu MUP do nedavno bio Stefanović, koga su svojevremeno na sva usta hvalili kako dobro radi svoj posao, i kako policija pleni rekordne količine droge.

Čišćenje kadrova unutar MUP

Da je nešto „trulo“ u vrhu srpske policije govori i činjenica da su Stefanovićevi kadrovi u MUP “počišćeni” čim je na njegovo mesto došao Aleksandar Vulin.

Ubrzo je imenovan Veselin Milić za načelnika PU za grad Beograd, iskusni „lovac“ na kriminalce Bogdan Pušić, kao načelnik UKP, zatim Slaviša Sovtić, koji je maja 2015. smenjen sa funkcije načelnika SBPOK-a, postavljen je za načelnika Službe za operativnu analitiku.

Foto: Printscreen Tanjug/video/Ninoslav Cmolić

„Čistka“ je izvršena i u SBPOK, gde je smenjen Ilija Hodoba, a na njegovo mesto došao Ninoslav Cmolić.

Hodoba je važio za „fikusa“, budući da je njegov zamenik bio Goran Papić, koji je uhapšen marta ove godine, a koji je svojevremeno bio jedan od bliskih saradnika Stefanovića.

Promena je bilo i u Sektoru unutrašnje kontrole, za čijeg načelnika je imenovan Dejan Kovačević, ali I u mnogih policijskih upravama širom Srbije, gde je postavljen novi kadar na rukovodeća mesta.

I Papić prebacio krivicu na Stefanovića

Bivši zamenik načelnika SBPOK Goran Papić, koji je pod istragom zbog sumnje da je trgovao uticajem, nedavno je gostovao u emisiji advokata Vladimira Đukanovića, glavnog operativca za procesuiranje SNS kadrova.

Foto:printscreen pink.rs

On je tada izjavio da je uz pomoć ministra Nebojše Stefanovića i njegove bivše žene Ane, bez dana policijske škole postao čelnik najbitnijeg sektora u MUP. Tom prilikom istakao je I da je Stefanović u više navrata zvao zbog slučaja Belivuk-Miljković.

BONUS video: Vučić o Belivuku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare