Ana Brnabić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Saniranje deponije u Vinči je najveći projekat u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji i biće završen 2022. godine, rekla je danas premijerka Ana Brnabić.

Ona je tokom obilaska gradilišta u Vinči rekla da će okončanjem radova biti rešen višedecenijski problem odlaganja čvrstog otpada u Beogradu, u skladu sa evropskim standardima, što će popraviti život stanovnika glavnog grada Srbije.

„Ovo je najveći projekat javno-privatnog partnerstva u Srbiji, model saradnje koji bi trebalo da više koristimo u budućnosti“, rekla je Brnabić i podsetila da sanaciju deponije u Vinči radi francusko-japanski konzorcijum „Suez i Itochu“ i da je vrednost projekta 370 miliona evra.

Dodale je da je taj projekat važan i za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove i naredne godine.
Ugovor o izgradnji regionalnog centra za tretman otpada u Vinči, potpisan je septembra 2017. godine izmedju Grada Beograda i konzorcijuma Suez-Itochu.

Projekat predvidja sanaciju postojeće deponije, jedne od najvećih deponija na otvorenom u Evropi, izgradnju novog skladišnog centra i jedinice za spaljivanje gde će se proizvoditi električna i toplotna energija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar