Ana Brnabić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Premijerka Srbije Ana Brnabić reagovala je danas na lokalne izbore na severu Kosova ocenjujući da je ovo "dan kada se legalizuje i legitimiše poslednji evropski geto".

„Zapamtite ovaj dan. Ovo je dan kada se legalizuje i legitimiše poslednji evropski geto. Ovo su slike koje zaista oslikavaju ‘vladavinu prava’ i pravo značenje ‘demokratskih izbora’ na Kosovu koje podržavaju EU i Kvinta“, navela je Brnabić na Tviteru uz fotografije biračkih mesta u kontejnerima, a ispred kojih se nalaze pripadnici Kosovske policije i KFOR-a.

Ona je pozvala OEBS da „obrati pažnju“ i da se pobrine da „ovakvu praksu preporuči drugima kao najbolji primer“.

„Održavanje izbora u privremenim kontejnerima pod direktnim nadzorom oružanih snaga. Izbori – slobodni i pošteni, sa oružanim snagama i oklopnim vozilima! Ovo je Evropa u 21. veku“, rekla je Brnabić i dodala:

„Ovo sada postaje nova demokratska norma, uvedena i podržana od strane kreatora ‘Republike Kosovo’. Na kraju ove šarade, ovakve izbore, u ovakvim uslovima, licemeri koji su negovali takvu ‘republiku’ smatraju normalnim.“

Ona je u objavi označila Ambasadu SAD-a u Prištini, OEBS na Kosovu i Evropsku službu za spoljne poslove i tom prilikom navela:

„Isti oni koji su posredovali i garantovali, pre 10 godina, Briselski sporazum, koji zapravo nikada nisu planirali da sprovedu. Osećajte se ponosno! Proslavite danas svoja dostignuća. Uživajte u slavi onoga što ste stvorili.“

Podsetimo, danas se održavaju lokalni izbori u četiri opštine na severu Kosova nakon što su početkom novembra prošle godine Srbi sa Severa istupili iz svih kosovskih institucija, uključujući lokalne samouprave, skupštinu i vladu..

Na izborima ne učestvuje Srpska lista, stranka sa najvećom podrškom i Srba sa Kosova i zvaničnog Beograda, povlačenjem Pokreta kosovskih Srba (PKS) preostao je samo jedan politički subjekt iz srpske zajednice i to u opštini Zvečan. U pitanju je samostalna kandidatkinja za gradonačelnicu ove opštine Slađana Pantović. Ostalo su albanske partije.

Do 15 časova u Leposaviću je bilo 110 birača (0,83 odsto). U Zubinom Potoku glasalo je 240 birača ili 3,6 odsto. U Zvečanu je glasalo 145 birača (2,07 odsto), a u Severnoj Mitrovici 597 birača (3,3 odsto).

***

BONUS VIDEO – Nenad Radosavljević i Dušan Milenković: Koji su mogući scenariji nakon izbora na Kosovu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar