Foto: Milan Marković

Otvaraju se biračka mesta na Severu Kosova. Nakon više nedelja tenzija i uzajamnih optužbi na relaciji Beograd – Priština, počelo je glasanje.

Izbori koji su prethodno jednom bili odlagani, održavaju se nakon što su početkom novembra prošle godine Srbi sa Severa istupili iz svih kosovskih institucija, uključujući lokalne samouprave, skupštinu i vladu.

Sa povlačenjem Pokreta kosovskih Srba (PKS) preostao je samo jedan politički subjekt iz srpske zajednice i to u opštini Zvečan. U pitanju je samostalna kandidatkinja za gradonačelnicu ove opštine Slađana Pantović.

Foto: Milan Marković

Na izborima ne učestvuje Srpska lista, stranka sa najvećom podrškom i Srba sa Kosova i zvaničnog Beograda.

Osim Slađane Pantović, ali i sem Građanske inicijative „Mitrovica“, čiji je deo i jedna stranka bošnjačke manjine, ostalo su albanske partije.

Foto: Milan Marković

Kandidate za Severnu Mitrovicu su prijavile tri stranke – Samoopredljenje, PDK i GI „Mitrovica“.

Odustajanjem Partije kosovskih Srba, za Leposavić sada ostaju takođe samo PDK i Samoopredeljenje, 

Foto: Milan Marković

Sem izbora za gradonačelnike u četiri opštine održavaju se i izbori za odbornike Skupština opština u Leposaviću i Zvečanu.

Do 15 časova izlaznost 2,4 odsto

Do 15 časova u Leposaviću je bilo 110 birača (0,83 odsto). U Zubinom Potoku glasalo je 240 birača ili 3,6 odsto. U Zvečanu je glasalo 145 birača (2,07 odsto), a u Severnoj Mitrovici 597 birača (3,3 odsto).

BONUS VIDEO: Da li su građani sa severa Kosova primorani da uzmu prištinske pasoše?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar