Žosep Borelj i Oliver Varhelji Foto: Umeys Sulejman / AFP / Profimedia

"Sa zabrinutošću zaključujemo da izborni proces zahteva opipljivo unapređenje i dalju reformu", istakli su u zajedničkom saopštenju visoki evropski predstavnici iz Brisela Oliver Varhelji i Žozep Borelj.

Na izbore održane 17. decembra i izborne neragularnosti stigla je još jedna reakcija visokih evropskih predstavnika.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji i Žozep Borel, predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, u saopštenju koje su objavili na društvenoj mreži „Iks“, ukazali su da je „pravilno funkcionisanje demokratskih institucija Srbije, u srži procesa pridruživanja Srbije EU“.

„Uzimamo u obzir preliminarne nalaze i zaključke međunarodnih posmatrača iz Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji 17. decembra. U svetlu ovih preliminarnih nalaza i zaključaka, sa zabrinutošću zaključujemo da izborni proces zahteva opipljivo unapređenje i dalju reformu, jer je pravilno funkcionisanje demokratskih institucija Srbije u srži procesa pridruživanja Srbije EU“, istakli su Borel i Varhelji u zajedničkom saopštenju.

„Evropska Unija se raduje konačnom izveštaju OEBS/ODIHR-a i preporukama za buduće izbore, koje bi trebalo sprovesti što je pre moguće i mnogo pre narednih izbora. Takođe očekujemo da nadležni nacionalni organi na transparentan način prate verodostojne prijave o nepravilnostima. Ovo uključuje i navode vezane za lokalne izbore u Beogradu i drugim opštinama. Pozivamo srpsko političko rukovodstvo da obezbedi konstruktivan, inkluzivan dijalog širom političkog spektra“, zaključili su visoki evropski predstvanici.

BONUS VIDEO: EK: Ispitati navode o neregularnostima na izborima u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare