Zozep Borel
Žozep Borel Foto:REUTERS/Ajeng Dinar Ulfiana

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel saopštio je da Kosovo treba da ispuni svoju zakonsku obavezu i da bez odlaganja sprovede Briselski sporazum iz 2013. kojim je dogovoreno osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom.

U odgovoru na pisano poslaničko pitanje iz Evropskog parlamenta, Borel je podsetio da je kosovski parlament ratifikovao Briselski sporazum koji su dogovorili Kosovo i Srbija.

„Obe strane treba da ispune sve svoje međunarodne pravne obaveze i sprovedu nerešene sporazume. Takođe treba da ulože dalje značajne napore kako bi postigli sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, što je ključno za njihov evropski put“, naveo je Borel u pisanom odgovoru na pitanje šta će preduzeti povodom odbijanja sprovođenja Briselskog sporazuma koje je postavila desničarska evroposlanica iz grupe „Identitet i demokratija“ Dominik Bild (Dominique Bilde).

U odgovoru na njeno drugo pitanje kako u razgovorima sa Kosovom i Uneskom namerava da podstakne poštovanje prava pravoslavnih Srba i da obezbedi zaštitu istorijskog verskog nasleđa, Borel je napisao da „EU pridaje veliki značaj vladavini prava, zaštiti osnovnih prava i sloboda, uključujući prava nevećinskih zajednica i verske slobode, i da pažljivo prati sva dešavanja u tim oblastima na Kosovu“.

U odgovoru objavljenom na sajtu Evropskog parlamenta ističe se da je „rešavanje potreba nevećinske zajednice kosovskih Srba važan element za aktere EU na Kosovu“ i da „kako Kancelarija EU na Kosovu/specijalni predstavnik EU tako i misija zajedničke bezbednosne i odbrambene politike na Kosovu (Euleks) nadgledaju situaciju u svim nevećinskim zajednicama“.

„Euleks aktivno podržava kosovske institucije za sprovođenje zakona u jačanju vladavine prava, uključujući njihove napore da istraže bezbednosne incidente u vezi sa verskim i kulturnim objektima, navodi se i dodaje da „EU kontinuirano podseća kosovske institucije da brzo i u potpunosti sprovedu presudu Ustavnog suda o vlasništvu nad zemljištem manastira Dečane, bez ikakvog daljeg odlaganja“, dodao je Borel.

BONUS VIDEO: Kosovo dan posle noći na ivici sukoba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar