Bojan Pajtić, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu i bivši predsednik Demokratske stranke, rekao je jutros u jutarnjem programu TV Nova da je priča o iskopavanju litijuma u Srbiji "pitanje života i smrti" i da će, ukoliko se ralizuje projekat "Jadar", praktično cela centralna Srbija postati rudnik. On je napomenuo da je važno artikulisati zahteve protesta građana i da je nepohodno da se oni okupljaju danima.

„Ovde je pitanje da li uopšte smisla ima živeti u ovoj zemlji ako se realizuje projekat gde praktično cele centralna Srbija bi trebalo da postane rudnik. To nije samo jedan rudnik, videli smo šta je namera – da se sva Srbija razori. To je pitanje opstanka i pitanje života i smrti. Ovo je pitanje da li ćemo svi živeti kao u Boru 10 godina kraće ili ćemo živeti 20, 30 godina kraće nego drugi građani Evrope i da li ćemo decu osuditi na to da im preostane samo da beže iz ove zemlje.

PROČITAJTE JOŠ...

Profesor Pajtić objasnio je da reč o egzistencijalno važnoj temi, jer, kako objašnjava, građani Srbije ne doživljavaju krađu izbora, i izborne uslove, slobodu medija i političke slobode kao egzistencijalna pitanja.

„Boga mi, zdravlje svi doživaljvaju kao egzistencijalno pitanje i u tom smislu je energija mnogo snažnija. Takođe, važno je da se artikuliše taj protest tako da on urodi plodom i da se ne rasprši, kao što se avgustu ipak dogodilo. Trebalo bi ostati na okupu, treba taj protest da traje danima.. Ako nismo sposobni da nekoliko dana 50.000 ljudi… koliko je građana glasalo za opoziciju, više od milion i po sigurno… Tri miliona ljudi je protiv ekspolatacije litijuma, pogotovo na način na koji se predlaže i u tom smislu 50.000 je delić toga i to je svaki šezdeseti građanin koji je protiv toga. I u tom smislu, ako to nismo u stanju da izvedemo, govorim u svoje ime i u ime svih građana koji vide šta nam se priprema, onda možda i treba da nas potruju“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare