Foto: Kidney Stone / Shutterstock.com

Poslovni deo Kule Geneks, imovina nekada čuvenog preduzeća za spoljnu i unutrašnju trgovinu Generalexport u stečaju, prodata je danas za 2.400.000.000 dinara, ali je vlasnik ostao nepoznat. Poslanik koalicije "Moramo", Đorđe Miketić ističe da je otišao još jedan deo grada, ali i simbol jedne epohe koji je svedočio da je Beograd nekada bio deo sveta,

Piše: Đorđe Miketić

Geneks kula – svetski poznat primer modernizma i brutalističkog pravca u arhitekturi, zgrada koja se našla na naslovnoj strani izložbe MOMA u Nju Jorku o modernističkoj arhitekturi u Jugoslaviji, prodata je danas.
Nakon Beograđanke, Sava Centra, BIGZ-a, BIP-a otišao je još jedan simbol grada, ali i simbol jedne epohe koji je svedočio da je Beograd nekada bio deo sveta, sa svojim progresivnim idejama koji je dao nemali doprinos u stvaranju univerzalne kulture zasnovane na jednakosti, humanizmu i modernizmu.

Mi, sadašnji Beograđani ne samo što smo od tih ideala odustali i odavno već ne stvaramo dela od svetskog kultno-arhitektonskog značaja, već ih redom i rasprodajemo, i to onim varvarima koji Beograd ruše i pljačkaju. Nek se spremi Beogradski Sajam.

PROČITAJTE JOŠ

Sama prodaja Geneks kule jednom tajkunu koji se krije iza drugog tajkuna – je takođe jedan simbol, slika i prilika našeg novog društvenog ideala: pohlepe i ćutnje.
To su vrhunske vrednosti kojima se danas klanjamo i koje razumemo. Da nije tako, nikada ne bismo dozvolili da nam otmu železničku stanicu, ruiniraju Kalemegdan, Kosančićev venac, Vračar, obale reka, poruše brojne bisere arhitekture od istorijskog značaja…

Tajkuni i lopovi će uvek postojati, ali šta mi činimo, to je pitanje. Da li im se sklanjamo sa puta u njihovom varvarskom pohodu, dok otimaju sve što je vredno, ili ćemo ih zaustaviti. Nisu oni nikakvi maheri koji su svojom veštinom nama zavladali, već beskrupulozni nasilnici kojima se mi pognute glave sklanjamo sa puta. Oni tutnje i otimaju, dok arhitekte, istoričari umetnosti, studenti, sudije, činovnici, građani… ćutke tvituju. Mada dobar deo im i pomaže u tome, setimo se bivšeg dekana arhitekture koji je razorio zgradu Ikarusa u Zemunu. Tako izgleda Beograd danas, pun kolaboracionista tajkunskim okupatorima.

Očito, ovo je zamlja za njih, za sve njihove tajkune!

BONUS VIDEO: Đorđe Miketić u redakciji nova.rs o protestima ispred Vlade Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare