Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

"Ovo pišem kao neko ko je pred prošle izbore podigao temu fantomskih birača, uhvatio Anu Brnabić u laži, i ukazao na srž njihove buduće izborne prevare, zbog čega su i Vučić i BIA i Informer i PINK i armija botova morali da reaguju. Danas, dižem glas jer raspisani izbori u Beogradu donose (pored poznatih) – novu vrstu opasnosti", napisao je u autorskom tekstu Đorđe Miketić iz stranke Zajedno.

„Nekoliko činjenica: Ovaj režim je izgubio Beograd još 2022. godine. Od tada je jasno da njihova devastirajuća politika nema podršku građana, već vlada kupovinom odbornika, kršenjem zakona ali i kontinuiranim (pred)izbornim inženjeringom. To se sprema i sada.

Bojkot izbora može biti sredstvo borbe u društvima u kojoj vlast brine o legitimitetu upravljačke pozicije ili se bar na to može naterati, ali u državi koju je otela mafjia – ne. Videli smo to. Prošli bojkot izbora je za epilog imao jednoumni parlament ali i razaranje opozicione infrastrukture širom Srbije. I najvažnije, nemogućnost sa se utiče na lokalne izborne komisije i njihovu krađu tokom svih održamih izbora u međuvremenu.

Jedno je izvesno, ukoliko bude bojkota, režim neće morati da krade. Firme za logističko dovoženje fantoma neće paliti svoje autobuse.

Stoga, u ovom trenutku postoje samo dve borbene opcije.

Prva je blokada, a ne bojkot. Blokada instutucija. Pre svega parlamenta, lokalnih skupština i svih drugih institucija koje se potom priključe. Prvo svi mi koji smo dobili mandat od građana, na lokalu ili republici, da blokiramo parlamente i (nelegalne) privremene organe i druge institucije i odatle ne izlazimo dok ne izazovemo još veću krizu i ne nateramo režim da ispuni taj minimum uslova za izbore, putem lex specijalisa. I to za sve izbore u Srbiji, istog datuma, jer izbori su pokradeni u čitavoj Srbiji, a ne samo u Beogradu. Verujem kada građani budu videli našu spremnonst na aktivan otpor, i oni će se priključiti. I advokati, i prosvetari i rudari, i lekari… Tek tada pregovori sa Anom Brnabić neće biti simulacija i mučna predstava.

Druga opcija je ujedinjenje svih opozicionih snaga na čelu sa, nadam se, izuzetnim kandidatom kojeg bi predložio Proglas. Uz građansko čišćenje biračkog spiska, snažnu kontrolu izbora na biračkim mestima i van, ali i kampanju koja će da zvoni – da ih počistimo. Tako bi pobedli režim i sve njihove proksi liste, ili ih naterali na još veću krađu, koja se ovog puta onda mora rešiti na ulici i jednim drugim lex specijalisom, poput onog iz 1997. godine.

Pišem ovo kao lični stav i predložak za širu debatu, i kao veliki pobornik ujedinjenja opozicije, ali i svih građanskih, lokalnih i civilnih pokreta koji su vrelo najžustrije borbe protiv režima. Lično,navijam za opciju blokade institucija i hrabro izazivanje duboke institucionalne krize, jer bi to bilo daleko delotvornije i pokazalo građanima da je opozicija spremna da povede u borbi za promene u čitavom društvu. Ako može u Turskoj i Mađarskoj, može i u Srbiji.

Na kraju moram da napomenem da sam u politiku ušao iz bunta, kao aktivista koji se nije slagao sa odlukom bojkota loklanih izbora pre četiri godine, već odlučio da se bori i na Starom gradu organizovao grupu građana koja je ušla u lokalni parlament i odnela nekoliko pobeda na terenu. Siguran sam da će istim putem krenuti i nekolicina drugih lokalnih inicijativa ukoliko stranke budu bojkotovale i opštinske izbore“, napisao je Miketić u autorskom tekstu.

***

BONUS VIDEO – Ponoš: Nema smisla da idemo na izbore, nećemo da budemo deo organizovane izborne krađe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare