Foto: kossev.info

Ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode (Joern Rohde) izjavio je da je za kompromis u rešavanju problema u odnosima Kosova i Srbije i postizanje sporazuma, potrebna politička volja.

„Kako bi pregovori bili uspešni, najpre treba postojati politička volja za kompromisom, preduzeti određene napore, i na kraju, obe strane moraju biti pobednici, jer u suprotnom to nije kompromis“, rekao je Rode za RTK 2.

Napomenuo je da „možete imati gubitnike u sportu ili na izborima“ ali, kako je ukazao, „ne u situaciji u kojoj treba rešiti sukob“.

„Zato ovo mora biti pobednička situacija za obe strane“, izjavio je on.

Nemački diplomata je, govoreći o dijalogu Kosova i Srbije, rekao da EU neće uvoziti otvorena pitanja.

„EU neće prihvatiti da države članice, kao što smo u prošlosti više puta naglašavali, koje se međusobno ne priznaju prime u EU, jer EU neće da uvozi sporove u svoju porodicu“, rekao je on.

Podsetio je da je Srbija otvorila nove klastere u pregovorima, a da „Kosovo nije dobilo viznu liberalizaciju“.

„Te dve stvari nisu povezane, nema prečica na putu ka EU“, kazao je Rode.

Upitan za komentar o nedavnim policijskim akcijama na severu Kosova, Rode je rekao da te akcije nemaju etnički prefiks i da su uhapšeni različitih nacionalnosti. Rekao je i da ne vidi zašto bi neko to predstavio kao akcije protiv Srba.

„One (akcije) imaju za cilj borbu protiv korupcije i kriminala, ali, ako neko misli da je ovim akcijama nepravedno ugrožen, može se žaliti sudu“, kazao je nemački diplomata.

Prema njegovim rečima, Nemačka u potpunosti podržava viznu liberalizaciju za Kosovo, kao i Evropska komisija.

„Mi smo veoma aktivni, kao i Kosovo, kako bismo ubedili zemlje koje se protive. Mislim da će biti zabeležen napredak, ja vam to ne mogu obećati, ali sam izuzetno optimističan“, dodao je on.

Naveo je da se, posle odlaska Angele Merkel sa pozicije nemačkog kancelara, spoljna politika te zemlje neće značajnije promeniti.

„Zapadni Balkan je i dalje u fokusu zvaničnog Berlina“, kazao je Rode.

BONUS VIDEO: Sukob na Kosovu iz ugla Albanaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar