Volodimir Tolkač Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač izjavio je danas da je njegov stan u stambenoj zgradi u Kijevu bio cilj ruskog napada i da će mirovni pregovori sa Moskvom biti mogući samo kada "na njenom čelu bude neko drugi".

Tolkač je gostojući na televiziji Hepi izjavio da su u stambenoj zgradi koja je napadnuta danas živeli samo civili i da nije imala veze sa vojskom.

„Na frontu je veoma teška situacija, navršava se druga godina rata. Mi ne možemo da rizikujemo živote naših vojnika jer je Rusija mnogo jača od Ukrajine. Imamo problem da dopremimo lekove i potrepštine u oblastima ‘sive zone'“, rekao je on.

Ukrajniski ambasador je naveo da se Kijev oslanja na pomoć država saveznica i da nije u mogućnosti da se sam brani.

„Nadam se da ukrajinska formula mira neće ostati samo ukrajinska, već da će postati deo šireg dogovora“, naveo je on.

Tolčak objašnjava da u formuli mira Rusija nije među spomenutim državama jer ona ruši sve principe međunarodnog prava, te da će sa Moskvom moći da se pregovara samo kada na nejnom čelu bude neko drugi.

„Srbija nije jasno odredila svoju poziciju u odnosu na Rusiju, ona nastavlja saradnju sa Moskvom. Ta pozicija mora biti bolje određena jer je Srbija kandidat za članstvo u EU“, rekao je on.

Ukrajinski ambasador dodao je da je sa druge strane zahvalan na pomoći koju Srbija šalje Ukrajini.

Pohvalio je saradnju prvih dama dve zemlje, supruge predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Ukrajine Volodimira Zelenskog.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare